JK 4552-15-80

Remissyttrande över Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter (Miljö- och energidepartementet, M2015/2406/R)

Genomgången av de förslag som läggs fram i det remitterade underlaget och de överväganden som görs där har skett med de utgångspunkter som Justitiekanslern främst har att beakta.

Med dessa utgångspunkter har Justitiekanslern – utöver det som anförs nedan – inte några synpunkter på förslagen.

I en komplettering till det huvudsakliga underlaget berör Naturvårdsverketutrotningsåtgärder enligt EU-förordningen i förhållande till den tillträdesregel som finns i 28 kap. 1 § miljöbalken.

Det verket anför i kompletteringen är kortfattat och innebörden av det lagförslag som lämnas där (ett nytt andra stycke i den nämnda paragrafen i miljöbalken) framstår för Justitiekanslern som otydlig.

Det finns i sammanhanget skäl att framhålla följande. För det fall utrotningsåtgärder ska riktas sig mot enskilds egendom krävs ett tydligt lagstöd för åtgärderna, inte minst mot bakgrund av det egendomsskydd som stadgas i regeringsformen, Europakonventionen och den s.k. EU-stadgan. I den mån ny reglering på området är nödvändig bör lagstiftningsärendet innefatta en tydlig analys i förhållande till de nämnda rättigheterna och av vad som utgör tillåtna inskränkningar i dem.

Mot den nämnda bakgrunden kan förslaget i aktuell del inte tillstyrkas på det nuvarande underlaget.