HFD 2016 not 22

Beslut den 20 juni 2016 i mål 549–551-16

Bakgrund

AB Trav och Galopp (ATG) ansökte om förnyat tillstånd att anordna lotterier och vadhållning om pengar för allmänheten för 2016. Genom det klandrade beslutet lämnade regeringen ATG sådant tillstånd. BML Group Ltd och Unibet (International) Ltd har ansökt om tillstånd att anordna lotterier och vadhållning i motsvarande omfattning som ATG:s tillstånd. Ansökningarna har ännu inte prövats av regeringen.

Yrkanden m.m.

BML Group Ltd och Unibet (International) Ltd ansöker om rättsprövning av regeringens beslut och yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ska upphäva det. Bolagen yrkar vidare att regeringens beslut tills vidare inte ska gälla (inhibition). Unibet yrkar även att muntlig förhandling ska hållas i målen. Till stöd för sin rätt att föra talan mot beslutet anför bolagen bl.a. följande.

De bedriver onlinespelverksamhet och har en av rättsordningen erkänd rätt att erbjuda tjänster i Sverige och ett ekonomiskt intresse av sådan verksamhet. Att regeringens beslut innefattar en prövning av bolagens civila rättigheter följer redan av bolagens verksamhet och att regeringens tillstånd historiskt alltid har begränsats till endast ATG. Detta tydliggörs av att tillståndet innefattar en rätt för ATG att samarbeta med och påverka t.ex. aktörer i Danmark, där bolagen verkar under licens.

Skälen för avgörandet

Enligt 1 § lagen (2006:304) om rättsprövning av vissa regeringsbeslut får en enskild ansöka om rättsprövning av sådana beslut av regeringen som innefattar en prövning av den enskildes civila rättigheter eller skyldighe-ter i den mening som avses i artikel 6.1 i Europakonventionen.

Genom det klandrade beslutet meddelades ATG tillstånd att under 2016 för allmänheten anordna lotterier och vadhållning om pengar. Beslutet innebär inte att bolagen är berörda av regeringens beslut på ett sådant sätt att beslutet innefattar en prövning av bolagens civila rättighe-ter i den mening som avses i artikel 6.1 i Europakonventionen. Ansökningarna om rättsprövning ska därför avvisas.

Vid denna utgång föranleder inte yrkandena om inhibition eller muntlig förhandling någon åtgärd.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen avvisar ansökningarna om rättsprövning.

I avgörandet deltog justitieråden Melin , Almgren , Nord , Bull och Andersson. Föredragande var justitiesekreteraren Paul Sjögren.

______________________________

Regeringen (Finansdepartementet 2015-12-17):

Med de villkor som framgår av bilagan till detta beslut lämnar regeringen ATG tillstånd att anordna lotterier och vadhållning om pengar för allmänheten fr.o.m. den 1 januari 2016 t.o.m. den 31 december 2016.

Regeringen uppdrar åt Lotteriinspektionen att utfärda närmare villkor i enlighet med regeringens beslut. Lotteriinspektionen ska fastställa de särskilda villkor, kontroll- och ordningsbestämmelser för spelverksamheten, inklusive marknadsföring, som kan behövas för att verksamheten ska bedrivas på ett från allmän synpunkt lämpligt sätt. ATG får inte erbjuda allmänheten lotterier eller vadhållning om pengar innan sådana bestämmelser har meddelats.

ATG:s utökade internationella samarbete får påbörjas först efter att Lotteriinspektionen utfärdat närmare villkor i enlighet med regeringens beslut.

Lotteriinspektionen ansvarar för tillsyn och kontroll av ATG:s verksamhet enligt 48 § lotterilagen (1994:1000). Lotteriinspektionen ska genomföra den granskning och de kontroller som anses påkallade. ATG ska betala kostnaderna för tillsyn och utförda kontroller.

ATG ska vid anordnande och förmedling av vad följa de föreskrifter, anvisningar och villkor som Lotteriinspektionen meddelar.

[övrig text här utelämnad]