HFD 2018 not 33

Dom den 19 oktober 2018 i mål 2259-18

Bakgrund

M.P. dömdes den 22 december 2009 av Gotlands tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bl.a. skattebrott enligt 2 § skattebrottslagen (1971:69). Av tingsrättens dom framgår att M.P. hade bedrivit skattepliktig verksamhet i form av handel med cigaretter utan att anmäla verksamheten för registrering hos Skatteverket, vilket enligt tingsrätten hade lett till att fara förelegat för att skatt skulle komma att undandras det allmänna. Åtal hade väckts den 25 mars 2009.

Skatteverket

Skatteverket beslutade den 6 april 2009 att genom skönsbeskattning påföra M.P. tobaksskatt och skattetillägg avseende samma verksamhet.

M.P. överklagade utan framgång Skatteverkets beslut hos förvaltningsrätten. Kammarrätten i Sundsvall avslog därefter hans överklagande i dom den 2 november 2011 (mål nr 937-11). M.P. fullföljde sin talan hos Högsta förvaltningsdomstolen som den 22 oktober 2012 beslutade att inte meddela prövningstillstånd (mål nr 182-12).

I en skrivelse den 21 mars 2018 informerade Skatteverket M.P. om möjligheten att ansöka om resning i målet. Enligt Skatteverket grundades skattetillägget och åtalet på samma felaktighet. Eftersom åtal hade väckts när Skatteverket beslutade om skattetillägg utgjorde skattetillägget en kränkning av rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott.

Yrkanden m.m.

M.P. ansöker om resning och yrkar, med hänvisning till Skatteverkets skrivelse, att skattetillägget ska undanröjas.

Skälen för avgörandet

Enligt 37 b § förvaltningsprocesslagen (1971:291) får resning beviljas i mål eller ärende om det på grund av något särskilt förhållande finns synnerliga skäl att pröva saken på nytt.

Av artikel 4.1 i sjunde tilläggsprotokollet till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna framgår att ingen får lagföras eller straffas två gånger för samma brott.

Mot bakgrund av bl.a. Europadomstolens dom den 10 februari 2009 i målet Zolotukhin mot Ryssland har Högsta förvaltningsdomstolen i flera avgöranden konstaterat att när en skattskyldig har åtalats för skattebrott får beslut inte fattas om skattetillägg som grundas på samma oriktiga uppgifter eller samma faktiska omständigheter som åtalet (se bl.a. HFD 2013 ref. 71). Högsta förvaltningsdomstolen har vidare beviljat resning och undanröjt skattetillägg som har påförts i sådana situationer, när skattetillägget har prövats av förvaltningsdomstol efter Europadomstolens avgörande i Zolotukhin-målet (se bl.a. HFD 2014 ref. 35).

M.P. har dömts för skattebrott och påförts skattetillägg avseende samma faktiska omständigheter. Beslutet om skattetillägg fattades efter det att åtal hade väckts. Med samma synsätt som kommer till uttryck i HFD 2014 ref. 35 ska resning därför beviljas och skattetillägget undanröjas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen beviljar resning och undanröjer skatte-tillägget.

I avgörandet deltog justitieråden Jäderblom, Ståhl och Rosén Andersson. Föredragande var justitiesekreteraren Marianne Bergqvist.