NJA 2004 not 41

A.R. mot S.S. angående avvisande av stämningsansökan.

Den 8:e. 41.(Ö 1741-04) A.R. mot S.S. angående avvisande av stämningsansökan.

Hovrättenför Västra Sverigeanförde i beslutden 15 april 2004: Målet föredras, varvid hovrätten antecknar följande.

Sedan A.R. väckt enskilt åtal mot S.S. för tjänstefel har A.R. förelagts att inkomma med ett intyg enligt 47 kap. 2 § 4 st. RB vid äventyr av att hans stämningsansökan annars kommer att avvisas. Något sådant intyg har inte inkommit till hovrätten inom föreskriven tid.

Det antecknas vidare att Riksåklagaren i beslut den 5 mars 2004 har konstaterat att det inte framgår att någon polisanmälan har gjorts i ärendet. Eftersom något åklagarbeslut inte har fattats med anledning av en sådan anmälan kan det begärda intyget inte utfärdas.

Beslut. Hovrätten avvisar A.R:s stämningsansökan.

A.R. yrkade, som det fick förstås, att HD med undanröjande av hovrättens beslut skulle visa målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Enligt 20 kap. 8 § 1 st. RB får en målsägande väcka åtal för brott som hör under allmänt åtal endast om han angett brottet och åklagaren beslutat att åtal inte skall äga rum. Eftersom denna förutsättning inte är uppfylld, föreligger ett rättegångshinder. Överklagandet skall därför lämnas utan bifall.

Avgörande.HD lämnar överklagandet utan bifall.