NJA 2004 not 7

B.F. och M.G. angående resning.

Den 13:e. 7.(Ö 909-03) B.F. och M.G. angående resning.

Hovrätten för Västra Sverigemeddelade den 9 juni 1964 dom i mål mellan B.F. och M.F. angående äktenskaplig börd m.m. I domen ogillades B.F:s talan om att M.F. skulle förklaras sakna äktenskaplig börd. Domen vann laga kraft.

B.F. och M.G., tidigare M.F., ansökte om resning och yrkade att HD omedelbart skulle ändra hovrättens dom och förklara att B.F. inte är far till M.G. De yrkade vidare att HD skulle fastslå att en viss annan man är M.G:s far eller alternativt, om DNA-prov skulle krävas även av den påstådde fadern, att denne skulle åläggas medverka vid sådan undersökning.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:B.F. och M.G. har åberopat resultatet av en förälderundersökning den 9 december 2002 från Rättsmedicinalverket, Rättsgenetiska avdelningen. Däri anges att B.F. inte är M.G:s far.

På grund härav beviljar HD jämlikt 58 kap. 1 § 1 st. 3 RB resning i hovrättens mål och företar jämlikt 7 § 1 st. samma kapitel målet till omedelbart avgörande.

Genom den verkställda undersökningen är det visat att B.F. inte är far till M.G. Med upphävande av hovrättens dom i denna del förklarar HD att B.F. inte är far till M.G.

HD kan inte i förevarande ärende förklara annan man vara far till M.G. eller förordna om blodundersökning varför sökandenas yrkanden härom avvisas.