NJA 2004 not 74

P.L. mot Riksåklagaren angående grovt narkotikabrott.

Den 15:e. 74.(B 3970-04) P.L. mot Riksåklagaren angående grovt narkotikabrott.

P.L. dömdes den 24 maj 2004 avGöteborgs tingsrättför grovt narkotikabrott till fängelse tio år.

Sedan P.L. överklagat tingsrättens dom iHovrätten för Västra Sverigefastställde hovrätten genom domden 8 september 2004 tingsrättens domslut.

P.L. yrkade att HD skulle ogilla åtalet och undanröja fängelsestraffet.

HD meddelade prövningstillstånd endast avseende frågan om avräkning av tid för frihetsberövande i utlandet.

Riksåklagaren anförde att det fick anses uppenbart att avräkning skulle ske för frihetsberövande i Spanien och att P.L. skulle tillgodoräknas dessa dagar såsom verkställighet av utdömd fängelsepåföljd. Hovrättens dom borde därför enligt Riksåklagaren ändras i enlighet med detta. P.L. förklarade sig dela Riksåklagarens uppfattning.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Av 19 a § lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m.m. framgår att om någon som dömts till fängelse på viss tid varit berövad friheten som anhållen eller häktad under en sammanhängande tid av minst 24 timmar med anledning av misstanke om brott som har prövats genom dom i målet så skall tiden för frihetsberövandet, till den del därunder inte samtidigt skett verkställighet av dom i annat mål, anses som tid under vilken fängelsestraffet verkställts i anstalt.

När det i strafftidsberäkningslagen talas om frihetsberövande avses sådant frihetsberövande som ägt rum i Sverige. Enligt 33 kap. 7 § BrB skall emellertid rättten, om inte särskilda skäl talar mot detta, tillämpa bestämmelserna i 19 a § strafftidsberäkningslagen även i fråga om frihetsberövande som ägt rum utom riket (se prop. 2003/04:7 s. 157 ff. och s. 210 f.). Avräkning för sådant frihetsberövande skall ske i själva domen.

P.L. var i anledning av misstanke om det aktuella brottet frihetsberövad i Spanien från den 3 september 2003 till och med den 18 februari 2004 då han fördes till Sverige. Avräkning skall ske för hela denna tid såvida det inte föreligger särskilda skäl mot detta. Några sådana skäl har inte framkommit. P.L. skall sålunda tillgodoräknas 168 dagar såsom verkställighet av utdömd fängelsepåföljd.

Avgörande.HD förordnar att det av hovrätten bestämda fängelsestraffet skall, på grund av frihetsberövande utomlands, till en tid av 168 dagar anses verkställt i anstalt.