NJA 2005 not 26

Pay-Back Förvaltning i Stockholm AB (Pay-Back) mot Skatteverket angående försättande i konkurs.

Den 27:e. 26. (Ö 5195-04) Pay-Back Förvaltning i Stockholm AB (Pay-Back) mot Skatteverket angående försättande i konkurs.

På ansökan avkronofogdemyndigheten i Stockholm, försattes Pay-Back i konkurs genom beslut av Sollentuna tingsrätt den 21 oktober 2004.

Bolaget överklagade beslutet iSvea hovrätt och yrkade att konkursbeslutet skulle upphävas. Skatteverket motsatte sig yrkandet. Hovrätten avslog överklagandet i beslut den 22 november 2004.

Pay-Back yrkade i första hand att HD skulle undanröja hovrättens beslut och återförvisa målet till hovrätten och i andra hand att HD skulle upphäva konkursbeslutet. Skatteverket bestred bifall till överklagandet. Konkursförvaltaren yttrade sig.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl.Av handlingarna i målet framgår att Skatteverket inkom med svarsskrivelse i hovrätten. I svarsskrivelsen bestred Skatteverket bifall till Pay-Backs överklagande samt anförde i huvudsak att uppgifterna i överklagandet om tillgångar var obestyrkta, att någon betalning av statens konkursfordran inte skett och att det i den upprättade konkursbouppteckningen angetts att det saknades tillgångar i bolaget. Hovrätten meddelade det överklagade beslutet utan att Pay-Back haft tillfälle att bemöta svarsskrivelsen.

Hovrättens underlåtenhet att före målets avgörande låta Pay-Back få tillfälle att bemöta Skatteverkets svarsskrivelse utgör ett rättegångsfel av sådant slag att det kan antas ha inverkat på målets utgång (jfr NJA 2004 s. 888). Pay-Back har emellertid i HD fått tillfälle att bemöta innehållet i Skatteverkets svarsskrivelse. Felet har härigenom blivit avhjälpt. Det föreligger därför inte skäl att undanröja hovrättens beslut och återförvisa målet till hovrätten för ny prövning.

I frågan om Pay-Backs försättande i konkurs framgår av utredningen bl.a. följande. I konkursbouppteckningen antecknades att kända tillgångar saknades. Konkursbolaget påstod i överklagandet till hovrätten att det i bolaget fanns en tidigare obeaktad tillgång i form av en grävmaskin. Efter hovrättens beslut har konkursbolaget lämnat sådana uppgifter till konkursförvaltaren att denne kunnat omhänderta ifrågavarande grävmaskin och bekräfta att den tillhör konkursboet. Av utredningen framgår vidare att konkursboet sålt grävmaskinen för 198 750 kr inklusive mervärdesskatt. På köpeavtalet har den 3 maj 2005 antecknats att köpeskillingen om 198 750 kr har mottagits för konkursboets räkning. Enligt konkursförvaltaren uppgick konkursboets kända skulder den 3 mars 2005 till 72 292 kr och upplupna konkurskostnader vid samma tidpunkt till cirka 40 000 kr. Vid angivna förhållanden får Pay-Back anses nu ha visat att bolaget är solvent. Konkursbeslutet skall därför upphävas.

Avgörande. Med ändring av hovrättens beslut upphäver HD konkursbeslutet.