NJA 2006 not 72

H.J. mot G.S. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om skadestånd.

Den 15:e. 72.(Ö 1101-05) H.J. mot G.S. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om skadestånd.

Lunds tingsrätt dömdeden 9 oktober 2002 H.J. för ofredande till dagsböter. G.S. var målsägande och tingsrätten förpliktade H.J. att betala skadestånd till henne. H.J. överklagade domen men varken hovrätten eller HD beviljade honom prövningstillstånd.

H.J. väckte talan mot G.S. vidtingsrättenoch yrkade att G.S. skulle förpliktas att betala skadestånd till honom. Som grund för sitt yrkande gjorde han gällande att G.S. falskeligen tillvitat honom brottslig gärning på sätt som anges i 15 kap. 7 § BrB och att detta hade inneburit en kränkning för honom. G.S. bestred H.J:s yrkanden. I dom den 15 december 2004 ogillade tingsrätten käromålet.

H.J. överklagade iHovrätten över Skåne och Blekinge,som i beslut den 16 februari 2005 inte meddelade prövningstillstånd. Tingsrättens dom stod därför fast.

HD, besluti huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden: Skäl.H.J. överklagade till hovrätten tingsrättens beslut att ogilla en av honom framställd jävsinvändning mot den domare som handlade målet i tingsrätten. Detta yrkande måste uppfattas så att han önskade att målet skulle visas åter till tingsrätten och får därmed anses ha innefattat även ett överklagande av tingsrättens dom.

Som framgår av bestämmelsen i 49 kap. 12 § 2 st. 3 RB krävdes inte prövningstillstånd för att hovrätten skulle pröva överklagandet beträffande tingsrättens beslut i jävsfrågan. Enligt 50 kap. 27 § RB skall hovrätten undanröja tingsrättens dom i den del den överklagats då talan förs om jäv mot en domare i tingsrätten och hovrätten anser att jäv förelegat.

Eftersom hovrätten inte har prövat tingsrättens beslut i jävsfrågan, skall hovrättens beslut undanröjas och målet företas till ny handläggning i hovrätten.

Avgörande.HD undanröjer hovrättens beslut att inte meddela prövningstillstånd och visar målet åter till hovrätten för fortsatt behandling.