NJA 2006 not 74

Mirza Corporation Handelsbolag mot Skatteverket angående försättande i konkurs.

Den 17:e. 74.(Ö 4120-05) Mirza Corporation Handelsbolag mot Skatteverket angående försättande i konkurs.

På ansökan av staten genomKronofogdemyndighetenförsatte Nyköpings tingsrättgenom beslutden 24 augusti 2005 handelsbolaget i konkurs på grund av obetalda skatteskulder.

Sedan handelsbolaget överklagat konkursbeslutet iSvea hovrättavslog hovrätteni beslutden 27 september 2005 överklagandet.

Handelsbolaget yrkade i HD att konkursbeslutet skulle upphävas. Skatteverket förklarade sig i och för sig inte ha något att erinra mot att konkursbeslutet upphävdes men påpekade att handelsbolaget fortfarande häftade i skuld till verket och att någon betalning inte syntes kunna påräknas.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Mirza Corporation Handelsbolag har i HD anfört att bolagets totala skuld till staten, efter omprövningsbeslut av Skatteverket, numera uppgår till 8 117 kr, att bolaget sedan en tid tillbaka är avregistrerat och att bolagets delägare kommer att betala återstoden av skulden till staten så snart det är möjligt. Bolaget har även gjort gällande att en avbetalningsplan överenskommits mellan delägarna och en annan borgenär, Sörmlands Sparbank.

Skatteverket har anfört att verket genom omprövningsbeslut fastställt att skatteuttaget skall uppgå till ett väsentligt lägre belopp än det tidigare fastställda.

Konkursförvaltaren har yttrat sig på begäran av HD och därvid anfört att bolaget kom på obestånd senast i april månad 2005, att några tillgångar inte har kunnat omhändertas i konkursen, och att de skulder som framkommit i utredningen är, förutom skulderna till Skatteverket, en skuld till Sörmlands Sparbank om 216 824 kr.

Den omständigheten att Skatteverket har förklarat sig inte ha någon erinran mot att konkursbeslutet upphävs kan inte i sig läggas till grund för avgörande av målet (jfr 2 kap. 22 § konkurslagen och NJA 2002 s. 463).

Oberoende av om insolvenspresumtionen i 2 kap. 8 § konkurslagen är tillämplig får det av utredningen anses framgå att handelsbolaget är insolvent. Handelsbolagets överklagande kan därför inte bifallas.