NJA 2007 not 37

R.Y. mot A.C. angående rättshjälp.

Den 20:e. 37.(Ö 1503-07) R.Y. mot A.C. angående rättshjälp.

I ett mål om enskilt åtal mellan R.Y. och A.C. iSvea hovrätt ansökte R.Y. om rättshjälp.

Hovrätten anförde i beslut den 28 mars 2007. Skäl. Av R.Y:s ansökan framgår att rådgivning ej har lämnats. Som skäl härför har R.Y. anfört att han inte är i behov av rådgivning.

Enligt 2 § rättshjälpslagen (1996:1619) krävs för att rättshjälp skall beviljas att rättslig rådgivning har lämnats i angelägenheten i minst en timme, om inte sådan är uppenbart obehövlig eller det finns något annat särskilt skäl.

Rättslig rådgivning i angelägenheten kan inte sägas vara uppenbart obehövlig. Ej heller föreligger särskilda skäl att trots det bevilja rättshjälp. Därtill synes det inte med hänsyn till angelägenhetens art och betydelse och omständigheterna i övrigt rimligt att staten bidrar till kostnaderna för juridiskt biträde åt R.Y. Med hänsyn härtill skall hans ansökan lämnas utan bifall.

Beslut.Hovrätten lämnar R.Y:s ansökan om rättshjälp utan bifall.

R.Y. överklagade, såsom det fick förstås, hovrättens beslut och yrkade att hans ansökan om rättshjälp skulle bifallas.

HD,beslut på förslag av föredraganden. Skäl. På de av hovrätten anförda skälen saknas det förutsättningar att bevilja R.Y. rättshjälp i den aktuella rättsliga angelägenheten. Hovrättens beslut skall därför fastställas.

Avgörande. HD fastställer hovrättens beslut.