NJA 2007 not 5

E.C. mot C.N. angående resning.

Den 18:e. 5.(Ö 3014-06) E.C. mot C.N. angående resning.

Göta hovrättmeddelade den 21 november 1980 domi mål T 154/79 mellan å ena sidan E.C. och å andra sidan C.N. Genom domen fastställdes Eksjö tingsrätts dom den 22 maj 1979. I tingsrättens dom ogillades E.C:s talan om ogiltigförklaring av faderskapserkännande lämnat den 5 maj 1966. Domen vann laga kraft när HD inte meddelade prövningstillstånd den 16 oktober 1981.

E.C. ansökte om resning. C.N., som bereddes tillfälle att yttra sig över ansökan, avhördes inte.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:I målet om ogiltigförklaring av faderskapserkännandet anförde E.C. att han inte hade haft samlag med C.N:s mor under konceptionstiden. Resultatet av en i målet gjord blodundersökning visade att det var osannolikt att E.C. var C.N:s far. I målet ansågs det dock inte, mot det tidigare lämnade faderskapserkännandet, visat att E.C. inte var far till C.N.

E.C. har som grund för resningsansökningen åberopat resultatet av en förälderundersökning daterad den 10 maj 2006. Undersökningen har utförts av Rättsmedicinalverket, Avdelningen för rättsgenetik och rättskemi, med utnyttjande av DNA-analyser. Resultatet av undersökningen visar att E.C. inte är C.N:s far.

Det är uppenbart att E.C:s talan om ogiltigförklaring av faderskapserkännandet av C.N. inte skulle ha ogillats, om resultatet av undersökningen varit känt för hovrätten.

På grund av det anförda beviljar HD enligt 58 kap. 1 § 1 st. 3 RB resning i hovrättens mål och upptar med stöd av 7 § 1 st. samma kapitel målet till omedelbart avgörande.

Med upphävande av hovrättens dom förklarar HD att E.C:s erkännande den 5 maj 1966 av faderskapet till C.N. saknar verkan mot honom.