NJA 2007 not 62

S.W. mot A.H. angående resning.

Den 3:e. 62.(Ö 4867-06) S.W. mot A.H. angående resning.

Hovrätten för Nedre Norrlandmeddelade den 10 februari 1987 dom i mål T 123/ 86 mellan å ena sidan S.W. och å andra sidan A.H. Genom domen fastställdes Gävle tingsrätts dom den 17 september 1986. I tingsrättens dom förklarades S.W. vara far till A.H. Domen vann laga kraft när HD inte meddelade prövningstillstånd den 18 februari 1988.

S.W. ansökte om resning i målet. A.H., som beretts tillfälle att yttra sig över ansökan, hördes inte av.

HD, beslutpå förslag av föredraganden.Vid tingsrätten och i hovrätten medgav S.W. att han haft samlag med A.H:s mor men invände att så inte skett vid en tidpunkt som låg inom en normal konceptionstid. Resultatet av en i målet gjord blodundersökning uteslöt inte möjligheten att S.W. skulle kunna vara A.H:s far.

S.W. har som grund för resningsansökningen åberopat resultatet av en förälderundersökning daterad den 17 oktober 2006. Undersökningen har utförts av Rättsmedicinalverket, Avdelningen för rättsgenetik och rättskemi, med utnyttjande av DNA-analyser. Resultatet av undersökningen visar att S.W. inte är A.H:s far.

Det är uppenbart att S.W. inte skulle ha förklarats vara far till A.H., om resultatet av undersökningen hade varit känt för hovrätten.

På grund av det anförda beviljar HD enligt 58 kap. 1 § 1 st. 3 RB resning i hovrättens mål och upptar med stöd av 7 § 1 st. samma kapitel målet till omedelbart avgörande.

Med upphävande av hovrättens dom förklarar HD att S.W. inte är far till A.H.