NJA 2007 not 7

J.A. mot Riksåklagaren och C.E. angående återställande av försutten tid.

Den 5:e. 7.(Ö 4574-06) J.A. mot Riksåklagaren och C.E. angående återställande av försutten tid.

Genomdomden 18 september 2006 dömde Svea hovrättJ.A. för grov kvinnofridskränkning m.m. till fängelse ett år.

Sedan J.A. överklagat domen avvisade hovrätten överklagandet därför att detta kommit in för sent. Beslutet vann laga kraft. J.A. ansökte om återställande av försutten tid för överklagande av domen.

Riksåklagaren motsatte sig inte att HD biföll ansökan. C.E. motsatte sig att ansökan bifölls.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Enligt lag och meddelad fullföljdshänvisning skulle part som ville överklaga hovrättens dom komma in med sitt överklagande senast måndagen den 16 oktober 2006. J.A:s överklagande kom in till hovrätten först onsdagen den 18 oktober 2006.

Av handlingarna i ärendet framgår att överklagandet skickades per post i ett brev som var rätt adresserat och frankerat. Enligt J.A:s ombud, som är ledamot i Sveriges Advokatsamfund, postades brevet i Stockholm fredagen den 13 oktober 2006. Brevförsändelsen är poststämplad samma dag.

J.A. har inte skäligen haft anledning att räkna med att brevet skulle komma in till hovrätten först fem dagar efter det att det hade postats (jfr NJA 1986 s. 203 och 1997 s. 820). Han får därmed anses ha haft giltig ursäkt för sin underlåtenhet att i rätt tid överklaga hovrättens dom. Den försuttna tiden skall således återställas.

Avgörande.HD bifaller ansökan om återställande av försutten tid och förordnar att överklagandet skall överlämnas till avdelning för tillståndsprövning.