NJA 2007 not 82

B-E.S. mot Justitiekanslern angående ersättning till offentlig försvarare.

Den 21:a. 82.(Ö 3160-07) B-E.S. mot Justitiekanslern angående ersättning till offentlig försvarare.

I ett mål iHovrätten för Västra Sverige mellan åklagaren och N.R. m.fl. angående narkotikabrott m.m. var B-E.S. offentlig försvarare för N.R. B-E.S. begärde med frångående av den i målet tillämpliga brottmålstaxan ersättning av allmänna medel för arbete åtta timmar.

Hovrätten,som ansåg att målet inte kunde anses ha krävt avsevärt mer arbete än normalt, tillerkände honom genom besluti dom den 26 juni 2007 ersättning av allmänna medel med 6 169 kr inklusive mervärdesskatt för arbete i enlighet med taxan.

B-E.S. yrkade i HD att han skulle tillerkännas ersättning med 10 560 kr inklusive mervärdesskatt avseende arbete under åtta timmar som offentlig försvarare i hovrätten. Justitiekanslern medgav yrkandet.

HD, beslutpå förslag av föredraganden. Skäl.Justitiekanslern har hänvisat till att brottmålstaxan inte varit tillämplig i hovrätten, eftersom målet ursprungligen avsett fler än en tilltalad, och till att den av B-E.S. begärda ersättningen får anses skälig.

Justitiekanslern har att bevaka statens intressen i frågor om ersättning till offentliga försvarare. Ett medgivande från en myndighet med sådana uppgifter skall frångås endast om alldeles särskilda skäl föreligger (se NJA 2005 s. 869). Några sådana skäl har inte framkommit i detta fall. HD bifaller därför B-E.S:s överklagande.

Avgörande.Med ändring av hovrättens beslut tillerkänner HD B-E.S. ersättning av allmänna medel för försvaret av N.R. vid hovrätten med – utöver tidigare fastställt belopp – 4 391 kr för arbete, varav 878 kr avseende mervärdesskatt.