NJA 2008 not 56

S.B. mot Justitiekanslern angående ersättning till offentlig försvarare.

Den 19:e. 56.(Ö 2137-08) S.B. mot Justitiekanslern angående ersättning till offentlig försvarare.

Genom beslut den 3 maj 2008 av Växjö tingsrätt häktades W.P. W.P. överklagade beslutet iGöta hovrätt,som i beslutden 26 maj 2008 fastställde tingsrättens beslut. S.B., som var ombud och offentlig försvarare för W.P., tillerkändes ersättning av allmänna medel med skäliga 1 351 kr, varav mervärdesskatt 270 kr.

S.B. yrkade i HD ersättning för arbete i hovrätten med ytterligare 1 349 kr.

Justitiekanslern motsatte sig inte ändring av hovrättens beslut.

HD, beslutpå förslag av föredraganden. Skäl.Det arbete för vilket S.B. yrkat ersättning har utförts lördagen den 3 maj 2008 och har bestått i en kortare överläggning med hans klient i anledning av ett häktningsbeslut som meddelades vid s.k. helgförhandling samma dag samt upprättande och ingivande av ett överklagande av detta beslut.

Enligt 1 § i Domstolsverkets föreskrifter om ersättning till offentlig försvarare för deltagande i häktningsförhandling under helg (DVFS 2007:12) erhåller offentlig försvarare som har deltagit i en häktningsförhandling som ägt rum bl.a. under lördag ersättning för arbete som utförts på sådan dag med 2 160 kr för varje arbetad timme. Av rättsfallet NJA 1989 s. 266 framgår att denna s.k. helgtaxa är tillämplig även på arbete som offentlig försvarare utför under helgdag för att överklaga ett efter förhandling under samma helg meddelat häktningsbeslut.

Med hänsyn till det anförda och då inget framkommit som ger anledning att ifrågasätta den uppgivna tidsåtgången på en timme skall S.B. tillerkännas yrkad ersättning för sitt arbete i hovrätten.

Avgörande.Med ändring av hovrättens beslut tillerkänner HD S.B. ytterligare ersättning av allmänna medel med 1 349 kr för arbete. Denna kostnad skall stanna på staten. I ersättningen ingår mervärdesskatt med 270 kr.