NJA 2008 not 59

A.S.P. angående återställande av försutten tid.

Den 9:e. 59.(Ö 3072-08) A.S.P. angående återställande av försutten tid.

Svea hovrätt

A.S.P. överklagade i Svea hovrätt Solna tingsrätts beslut i ett mål om skuldsanering. Hovrätten beslutade den 9 juni 2008 att inte meddela prövningstillstånd. Av 38 § 1 st. lagen (1996:242) om domstolsärenden följer att A.S.P. skulle ha överklagat hovrättens beslut senast den 30 juni 2008.

A.S.P. överklagade hovrättens beslut genom en inlaga som inkom till hovrätten den 3 juli 2008. Hovrätten avvisade hans överklagande såsom för sent inkommet.

A.S.P. ansökte om återställande av försutten tid rörande hans överklagande av hovrättens beslut den 9 juni 2008.

HD:s beslut. Skäl.Uppgiften i hovrättens beslut om sista dag för överklagande var otydlig och kunde ge A.S.P. den uppfattningen att han kunde överklaga beslutet vid ett senare datum än som varit möjligt. På grund av det anförda får A.S.P. anses ha haft giltig ursäkt för sin underlåtenhet att i rätt tid överklaga hovrättens beslut. Hans ansökan om återställande av försutten tid skall därför bifallas.

Avgörande.HD bifaller A.S.P:s ansökan om återställande av försutten tid och förordnar att hans överklagande skall överlämnas för handläggning på avdelning för tillståndsprövning.