NJA 2009 not 73

F.Å. mot Riksåklagaren angående resning.

Den 10:e. 73.(Ö 1203-09) F.Å. mot Riksåklagaren angående resning.

F.Å. dömdes av Uppsala tingsrättden 30 augusti 2007 för misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst 100 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd, skulle fängelse 3 månader ha dömts ut. Domen vann laga kraft.

Genom ett slutligt beslutden 21 november 2008 undanröjde tingsrättenden tidigare villkorliga domen och bestämde påföljden till fängelse 2 månader. Enligt tingsrättens skäl visade utredningen att F.Å. trots anmaning från frivården hade uteblivit från de tillfällen för samhällstjänst som erbjudits honom och att han således inte hade iakttagit vad som ålåg honom enligt den tidigare domen. Efter vad som angavs i beslutet bestämdes fängelsestraffet till två månader, eftersom F.Å. hade fullgjort samhällstjänst i 32 timmar.

Sedan F.Å. överklagat beslutet i Svea hovrättfastställde hovrätten tingsrättens beslut den 18 december 2008.

F.Å. ansökte om resning.

Riksåklagaren hade inte något att erinra mot att resning beviljas.

HD förordnade genom beslut den 16 juni 2009 att, till dess annat föreskrivs, vidare åtgärder för verkställighet av Svea hovrätts beslut den 18 december 2008 inte fick ske.

HD, besluti huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden: Skäl. Sedan F.Å. ansökte om resning har det i förevarande ärende upplysts att han under tiden den 4 december 2008–den 5 februari 2009 fullgjort de 68 timmar som återstod av samhällstjänsten. Sålunda fullgjorde han 25 timmar före hovrättens beslut och 43 timmar efter hovrättens beslut, varav 17 timmar innan det vann laga kraft och 26 timmar därefter. Samhällstjänsten fullgjordes med samtycke av frivården.

Riksåklagaren har i HD anfört att F.Å. – på grund av misstag som denne inte kan lastas för – har fullgjort samhällstjänsten i enlighet med frivårdens arbetsplan av den 3 december 2008, trots att hovrätten inte upphävt tingsrättens beslut att undanröja den villkorliga domen. Enligt riksåklagarens uppfattning kan det inte komma i fråga att F.Å. även ska avtjäna ett fängelsestraff.

HD gör följande överväganden.

Domstolarna har undanröjt den tidigare villkorliga domen av det skälet att F.Å. inte följde föreskriften om samhällstjänst. Han har nu fullgjort samhällstjänsten enligt frivårdens arbetsplan. Detta får anses utgöra synnerliga skäl för att bevilja den sökta resningen enligt grunderna för 50 kap. 2 § 4 och 10 § RB.

Eftersom samhällstjänsten fullgjorts, är det uppenbart att den tidigare villkorliga domen inte ska undanröjas. Det finns därmed förutsättningar för HD att omedelbart upphäva vad domstolarna har förordnat om detta och avslå yrkandet om att den villkorliga domen ska undanröjas (58 kap. 7 § RB). Den villkorliga domen står därmed fast enligt tingsrättens tidigare dom i mål nr B 2908-07.

Avgörande.HD beviljar den sökta resningen.

HD upphäver hovrättens beslut och avslår med ändring av Uppsala tingsrätts beslut den 21 november 2008 yrkandet om att den villkorliga domen ska undanröjas. Uppsala tingsrätts dom den 30 augusti 2007 står därmed fast.