NJA 2009 not 8

M.E. mot Riksåklagaren angående återställande av försutten tid.

Den 23:e. 8. (Ö 3742-08) M.E. mot Riksåklagaren angående återställande av försutten tid.

M.E. ansökte i HD om återställande av försutten tid rörande hans överklagande av Svea hovrätts beslut den 11 juli 2008 att inte meddela prövningstillstånd i ett mål om förseelse mot trafikförordningen.

Riksåklagaren bestred bifall till ansökningen.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Hovrätten beslutade den 11 juli 2008 att inte meddela prövningstillstånd i ett mål om förseelse mot trafikförordningen där M.E. hade överklagat tingsrättens dom. Av 56 kap. 1 § 2 st. RB följer att M.E. skulle ha överklagat hovrättens beslut inom fyra veckor, eller senast den 8 augusti 2008. I fullföljdshänvisningen till beslutet angavs emellertid att beslutet kunde överklagas ”senast 2008-08-”. M.E. överklagade hovrättens beslut genom en inlaga som inkom till hovrätten den 18 augusti 2008. Hovrätten avvisade hans överklagande som för sent inkommet. Då skrivelsen enligt hovrätten även kunde uppfattas som en ansökan om återställande av försutten tid överlämnade hovrätten skrivelsen till HD.

Hovrätten har lämnat en ofullständig fullföljdshänvisning. Hänvisningen kan uppfattas så att överklagande kunde ske under hela augusti månad 2008 och har således kunnat missleda M.E. om vilken tidsfrist som gällde för att föra talan mot hovrättens beslut. Det saknas anledning anta att M.E. ändå kände till vilken tid som gällde för överklagande av beslutet.

På grund av det anförda får M.E. anses ha haft giltig ursäkt för sin underlåtenhet att i rätt tid överklaga hovrättens beslut. Hans ansökan om återställande av försutten tid skall därför bifallas.

Avgörande. HD bifaller M.E:s ansökan om återställande av försutten tid och förordnar att målet skall överlämnas för handläggning på avdelning för tillståndsprövning.