NJA 2010 not 33

Djurgården–Lilla Värtans Miljöskyddsförening (Föreningen) mot AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) angående avvisande av överklagande.

Den 7:e. 33. (Ö 1094-08) Djurgården–Lilla Värtans Miljöskyddsförening (Föreningen) mot AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) angående avvisande av överklagande.

Nacka tingsrätt, miljödomstolen lämnade i deldom den 7 november 2007 Fortum Värme tillstånd enligt 11 kap. MB till bortledande av grundvatten från bergrum m.m.

Föreningen överklagade domen i Svea hovrätt, Miljööverdomstolen, som i beslut den 11 februari 2008 avvisade dess talan.

Föreningen yrkade att Miljööverdomstolens beslut skulle undanröjas.

Fortum Värme förklarade sig inte ha någon erinran mot yrkandet.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl.

1.

1. Miljödomstolen lämnade AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad tillstånd enligt 11 kap. MB att leda bort grundvatten från bergrum m.m. vid Hjorthagen i Stockholm. Djurgården–Lilla Värtans Miljöskyddsförening överklagade tillståndsdomen. Miljööverdomstolen har avvisat överklagandet, bl.a. eftersom föreningen inte uppfyller det krav på medlemsantal som anges i 16 kap. 13 § MB.

2.

2. I den paragrafen anges att en ideell förening som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata naturskydds- och miljöskyddsintressen får överklaga bl.a. domar och beslut om tillstånd enligt balken, om föreningen har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år och har lägst 2 000 medlemmar.

3.

3. HD har hämtat in ett förhandsavgörande från EG-domstolen i ett annat mål (mål Ö 1824-07; EG-domstolens dom den 15 oktober 2009 i mål C-263/08). Av förhandsavgörandet följer att det i 16 kap. 13 § MB uppställda kravet, att en förening ska ha lägst 2 000 medlemmar för att få överklaga bl.a. en tillståndsdom, inte ska beaktas i ett fall som det förevarande.

4.

4. Mot bakgrund av det nu sagda bör Miljööverdomstolens beslut att avvisa överklagandet från Djurgården–Lilla Värtans Miljöskyddsförening undanröjas och målet i den delen visas åter till Miljööverdomstolen för fortsatt handläggning.

Avgörande. HD undanröjer Miljööverdomstolens avvisningsbeslut beträffande Djurgården–Lilla Värtans Miljöskyddsförenings överklagande och visar målet i den delen åter till Miljööverdomstolen för fortsatt handläggning.