NJA 2010 not 43

MOOOI B.V. mot D.K., I.K. och J.K. angående förening av mål jämlikt 14 kap. 7 a § RB.

Den 25:e. 43. (Ö 2146-10) MOOOI B.V. mot D.K., I.K. och J.K. angående förening av mål jämlikt 14 kap. 7 a § RB.

Vid Göteborgs tingsrätt handlades två mål, T 13678-09 mellan MOOOI B.V., kärande, och D.K. och J.K. svarande, samt mål T 16935-09 mellan MOOOI B.V., kärande, och I.K., svarande och vice versa, angående upphovsrättsintrång.

Vid Stockholms tingsrätt handlades ett mål, T 3093-10, mellan MOOOI B.V., kärande, och J.K., svarande, angående intrång i gemenskapsvarumärke.

MOOOI B.V. ansökte om att målen skulle förenas i en rättegång vid Stockholms tingsrätt.

D.K., J.K. och I.K. motsatte sig att målen förenas.

HD beredde Göteborgs tingsrätt och Stockholms tingsrätt tillfälle att yttra sig över ansökan.

HD, beslut. Av handlingarna framgår att samtliga tre mål rör frågor om intrång i immateriella rättigheter avseende en taklampa. Frågan är om det är till gagn för utredningen att målen handläggs i en rättegång.

Göteborgs tingsrätt har i yttrande till HD angett att tingsrätten inte har någon erinran mot att målen förenas i en rättegång vid Stockholms tingsrätt. Stockholms tingsrätt har i sitt yttrande anfört att vad som framkommit om målen talar för att det kommer att finnas så påfallande skillnader i den utredning och bevisning som kan komma att bli aktuell att det framstår som mindre lämpligt att målen förenas i en rättegång.

Med hänsyn till vad Stockholms tingsrätt anfört beträffande utredningen i de tre målen kan det för närvarande inte antas att en förening av målen skulle innebära väsentliga fördelar för handläggningen. HD avslår därför MOOOI B.V:s ansökan.