NJA 2010 not 45

Överklagande av Kredit AB Marginalen (bolaget) angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om invändning mot verkställighet.

Den 2:a. 45. (Ö 4512-10) Överklagande av Kredit AB Marginalen (bolaget) angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om invändning mot verkställighet.

Kronofogdemyndigheten beslutade den 10 juni 2010 att bifalla P.B:s invändning mot sökt verkställighet med motiveringen att fordran var preskriberad.

Bolaget överklagade beslutet i Gävle tingsrätt och yrkade att tingsrätten skulle upphäva Kronofogdemyndighetens beslut och att verkställighet skulle fortsätta.

Kronofogdemyndigheten avgav inte något yttrande enligt 17 kap. 3 § UB utan åberopade det som redan anförts i dess beslut.

I beslut den 23 juli 2010 lämnade tingsrätten överklagandet utan bifall.

Bolaget överklagade beslutet i Hovrätten för Nedre Norrland , som i beslut den 20 september 2010 inte meddelade prövningstillstånd.

Bolaget yrkade att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten och åberopade prejudikatskäl beträffande frågan vilken vikt som ska läggas vid anmäld folkbokföringsadress vid prövning av om kravbrev har skickats till rätt adress.

HD, beslut. HD har i rättsfallet NJA 2007 s. 157, som gällde beviskravet när gäldenären gör gällande att han inte fått något kravbrev från borgenären, uttalat att när det är fråga om ett flertal försändelser får möjligheten att inte åtminstone någon nått gäldenären anses vara närmast försumbar om ingen särskild omständighet till stöd för detta föreligger. Av utredningen framgick att kravbreven hade sänts till gäldenärens folkbokföringsadress och att inget av breven kommit i retur. Det hade inte gjorts gällande annat än att gäldenären varit bosatt på den adressen.

I förevarande mål aktualiseras frågan om preskriptionsavbrott skett när borgenären skickat ett flertal kravbrev till gäldenärens folkbokföringsadress och gäldenären invänt att han inte har bott på den adress till vilken kravbreven skickats. Det saknas vägledande praxis från HD i denna fråga. Av den anledningen får det anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet från Kredit AB Marginalen prövas av högre rätt.

Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.