NJA 2010 not 57

Framställning om utlämning till Republiken Serbien av M.A., medborgare i Serbien.

Den 2:a. 57. (Ö 4685-10) Framställning om utlämning till Republiken Serbien av M.A., medborgare i Serbien.

Justitieministeriet i Republiken Serbien begärde i en framställning daterad den 13 februari 2009 att M.A. skulle utlämnas till Republiken Serbien för lagföring. Enligt framställningen är M.A. misstänkt för narkotikabrott den 9 och 29 september 2006.

Till stöd för framställningen åberopades ett häktningsbeslut den 21 december 2007 av Distriktsdomstolen i Kraljevo .

Sedan ärendet enligt lagen (1957:668) om utlämning för brott överlämnats till riksåklagaren och utredning verkställts, överlämnade riksåklagaren enligt 17 § samma lag ärendet till HD tillsammans med eget yttrande.

M.A. motsatte sig utlämning.

HD, yttrande . M.A. har hävdat att hinder mot utlämning föreligger med hänsyn till att straffvärdet i Sverige för den gärning för vilken utlämning begärs inte borde överstiga fyra månaders fängelse.

Gärningen motsvarar enligt svensk lag narkotikabrott. För brottet är föreskrivet fängelse i ett år eller mer. Något hinder mot utlämning föreligger därför inte enligt 4 § utlämningslagen.

M.A. har förnekat att han gjort sig skyldig till den påstådda gärningen och anfört att den utredning som presenterats av Serbien är så bristfällig att det föreligger hinder mot utlämning. Han har vidare anfört att de handlingar som åberopas i åtalet mot honom inte har förebringats i utlämningsärendet och att det därför är omöjligt för M.A. att visa att han inte har begått det aktuella brottet.

Serbien har liksom Sverige tillträtt 1957 års europeiska utlämningskonvention. Häktningsbeslutet ska därför enligt 9 § 3 st. utlämningslagen godtas om beslutet inte är uppenbart oriktigt. Av vad som förekommit i ärendet framgår inte att så är fallet. Det föreligger således inte något hinder mot utlämning enligt denna bestämmelse.

M.A. har vidare gjort gällande att det finns risk för hans hälsa om han skulle utlämnas till Serbien eftersom han tidigare har utsatts för allvarlig misshandel av polisen i Serbien. Han har dessutom åberopat att han har en stark anknytning till Sverige. Han har vistats här i cirka fem år och har nu en flickvän och med henne en son på cirka ett och ett halvt år som lider av hjärtbesvär.

I 8 § utlämningslagen föreskrivs att utlämning inte får beviljas, om den i särskilt fall på grund av den avsedda personens ungdom, hälsotillstånd eller personliga förhållanden i övrigt, med beaktande jämväl av gärningens beskaffenhet och den främmande statens intresse, finnes uppenbart oförenlig med humanitetens krav. Av vad som förekommit i ärendet framgår inte att en utlämning skulle strida mot 8 § utlämningslagen.

Inte heller i övrigt föreligger hinder mot den begärda utlämningen enligt

1–10 §§ utlämningslagen.