NJA 2010 not 59

Heart of Jeans AB i konkurs mot Stockholms Konserthusstiftelse angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om avskrivning av mål.

Den 7:e. 59. (Ö 1269-10) Heart of Jeans AB i konkurs mot Stockholms Konserthusstiftelse angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om avskrivning av mål.

Stockholms Konserthusstiftelse ansökte om betalningsföreläggande och vanlig handräckning mot Heart of Jeans AB. Sedan bolaget bestritt ansökningen överlämnades målet till Stockholms tingsrätt , som utfärdade ett föreläggande för bolaget att yttra sig. Något bevis om delgivning kom inte in till tingsrätten, men bolaget ställde ombud för sig i rättegången.

Under handläggningen vid tingsrätten försattes bolaget i konkurs. Konkursboet sade sig inte vilja inträda i rättegången. Stockholms Konserthusstiftelse återkallade då sin talan och tingsrätten avskrev genom beslut den 12 januari 2010 målet utan att först bereda konkursbolaget tillfälle att yttra sig.

Heart of Jeans AB i konkurs överklagade till Svea hovrätt , som i beslut den 8 mars 2010 inte meddelade prövningstillstånd.

Heart of Jeans AB i konkurs anförde i HD att det borde ha fått tillfälle att yttra sig över konserthusstiftelsens återkallelse och att yrka ersättning för sina rättegångskostnader.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. En part som återkallar sin talan ska som huvudregel ersätta motpartens rättegångskostnader (18 kap. 5 § 2 st. RB). Vidare ska målet under vissa förutsättningar prövas trots återkallelsen, om svaranden yrkar det (13 kap. 5 §).

Innan målet avskrevs borde tingsrätten ha berett Heart of Jeans AB i konkurs tillfälle att yttra sig och framställa yrkanden, vilka därefter kunde ha prövats av domstolen.

Målet i HD gäller frågan om tillstånd ska meddelas till målets prövning i hovrätten. Åtgärden att i det förevarande fallet avskriva målet utan att först låta Heart of Jeans AB i konkurs yttra sig utgör ett sådant rättegångsfel som medför att det föreligger synnerliga skäl för att överklagandet ska prövas av hovrätten.

Avgörande. Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.