NJA 2011 not 16

A.K. och V.L. mot Skatteverket angående utmätning.

Den 25:e. 16. (Ö 3447-10) A.K. och V.L. mot Skatteverket angående utmätning.

Genom beslut den 25 september 2008 utmätte Kronofogdemyndigheten för A.K:s skulder hennes andel om 75 % i lägenhet nr 11 i bostadsrättsföreningen Lindansaren 8–10 i Stockholm.

A.K. och V.L. överklagade beslutet i Nacka tingsrätt och yrkade att tingsrätten skulle upphäva utmätningsbeslutet. Till grund för överklagandet anförde A.K. i huvudsak följande. A.K. äger inte någon andel i bostadsrättsföreningen då hon den 20 september 2006 har överlåtit sin andel till V.L. Om A.K. ändå ska anses vara ägare till andelen i Lindansaren får en sådan andel, i enlighet med NJA 1995 s. 478, inte utmätas eftersom en andel i bostadsrätt anses ha ett så begränsat ekonomiskt värde att utmätning inte bör få ske. Vidare har flera andra personer nyttjanderätt till andelen vilket medför att dess värde är väsentligt lägre än vad Kronofogdemyndigheten gör gällande. Eftersom A.K. bor i lägenheten föreligger dessutom sociala skäl.

Tingsrätten, som ansåg att av HD:s avgörande NJA 1995 s. 478 följer att utmätning av en andel av bostadsrätt kan ske om andelen har ett ekonomiskt värde som gör åtgärden försvarlig, avslog i beslut den 17 april 2009 överklagandet. Vad A.K. anfört i övrigt medförde inte någon annan bedömning än den Kronofogdemyndigheten gjort.

A.K. och V.L. överklagade tingsrättens beslut i Svea hovrätt som i beslut den 14 juli 2010 avslog överklagandet.

A.K. och V.L. yrkade i HD att Kronofogdemyndighetens beslut om utmätning av A.K:s andel om 75 % av bostadsrätten skulle upphävas.

Skatteverket bestred ändring.

HD meddelade prövningstillstånd med den begränsningen att hovrättens bedömning, att A.K. då utmätningsbeslutet fattades ägde 75 % av bostadsrätten, stod fast.

HD beslutade den 2 och 20 september 2010 att verkställighet av Kronofogdemyndighetens Östra enheten 5, beslut den 25 september 2008 såvitt avsåg bostadsrätt i bostadsrättsföreningen Lindansaren tills vidare inte fick ske.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Kronofogdemyndigheten utmätte i september 2008 A.K:s andel om 75 % i en bostadsrätt i bostadsrättsföreningen Lindansaren 8–10 i Stockholm. Frågan i målet är huruvida andelen har ett ekonomiskt värde som gör en utmätning av den försvarlig enligt 4 kap. 3 § 1 st. UB.

En utmätning är försvarlig om man kan förvänta sig att överskottet täcker mer än de kostnader som beräknas uppkomma efter utmätningen (se NJA 2010 s. 397).

Den utredning i målet som är relevant för bedömningen av om ett överskott kan förväntas består av Kronofogdemyndighetens uppskattning av värdet på bostadsrätten och på A.K:s andel i denna. Härutöver har, sedan prövningstillstånd meddelats i målet, Kronofogdemyndigheten upplyst att även den återstående andelen om 25 % i bostadsrätten numera har utmätts.

En utmätning av A.K:s andel i bostadsrätten kan beräknas ge ett överskott som täcker mer än uppkomna kostnader. Utmätningen är därmed försvarlig enligt 4 kap. 3 § 1 st. UB. Överklagandet ska följaktligen avslås.

Avgörande. HD avslår överklagandet.

Vad HD förordnat om inhibition ska inte längre gälla.