NJA 2011 not 21

Hedlunds Golv i Västerås Aktiebolag (Hedlunds) mot Syrisk-Ortodoxa Kyrkan S:t Koriakos Församling i Västerås (Kyrkan) angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om fel i utfört arbete.

Den 10:e. 21. (Ö 442-10) Hedlunds Golv i Västerås Aktiebolag (Hedlunds) mot Syrisk-Ortodoxa Kyrkan S:t Koriakos Församling i Västerås (Kyrkan) angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om fel i utfört arbete.

I ett mål angående fel i utfört arbete vid Västmanlands tingsrätt förpliktades Hedlunds genom dom den 6 oktober 2009 att till Kyrkan utge 281 250 kr.

Hedlunds överklagade domen i Svea hovrätt, som i beslut den 23 december 2009 inte meddelade prövningstillstånd. Tingsrättens avgörande stod därför fast.

Hedlunds yrkade att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten.

Kyrkan bestred ändring.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Kyrkan lät uppföra en kyrkobyggnad, S:t Koriakos kyrka, i Västerås, PEAB Sverige var totalentreprenör. Kyrkan anlitade en byggnadsteknisk konsultfirma eftersom ingen i Kyrkans styrelse var kunnig i byggnadstekniska frågor. Under arbetets gång bröts vissa arbeten ur entreprenaden, bl.a. golvläggning i församlingssalen. Efter anbudsförfarande erhöll Hedlunds uppdraget att slipa av och städa betonggolvet samt lägga en golvmatta av visst slag. Mellan parterna är ostridigt att det i målet aktuella betonggolvet varit bemängt med fukt härstammande från byggtiden, att den aktuella mattan endast skulle ha lagts om den relativa fuktigheten i betonggolvet uppgick till högst 85 % samt att fuktigheten vid tiden för den av Hedlunds gjorda mattläggningen var 87,3 %. Före mattläggningen utförde Munters Torkteknik AB en fuktmätning av golvet, vilket parterna är ense om att Hedlunds kände till. Hedlunds hade, före mattläggningen, med fax erhållit sin offert i retur från Kyrkan med en anteckning om att Munters fuktmätning visade ett värde om 84,7 %.

Kyrkan väckte talan mot Hedlunds och yrkade att Hedlunds skulle förpliktas utge ersättning för fel i utfört arbete. Hedlunds bestred käromålet. Sedan tingsrätten bifallit käromålet överklagade Hedlunds till hovrätten, som har beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

I målet aktualiseras bl.a. frågan om i vilken utsträckning en tjänsteleverantör kan förlita sig på uppgifter som lämnats av beställaren. Det får anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att målet prövas av högre rätt. Tillstånd till målets prövning ska därför meddelas enligt 49 kap. 14 § 3 RB.

Avgörande. Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.