NJA 2011 not 32

J.S. mot A.S. angående verkställighet av utländsk dom angående underhållsskyldighet.

32. (Ö 1018-09) J.S. mot A.S. angående verkställighet av utländsk dom angående underhållsskyldighet.

J.S. ålades genom en dom meddelad den 20 januari 2000 av Distriktsdomstolen i Zabrze i Polen att betala underhållsbidrag med 200 zloty i månaden till sin son A.S. Genom en dom meddelad av Regionaldomstolen i Katowice i Polen den 28 september 2001 höjdes det tidigare utdömda underhållsbidraget till 300 zloty i månaden och genom en dom meddelad av Distriktsdomstolen i Zabrze i Polen den 18 februari 2004 till 340 zloty i månaden.

Domarna har vunnit laga kraft och får verkställas i Polen.

A.S. ansökte i Svea hovrätt genom Försäkringskassan om att domarna skulle förklaras vara verkställbara i Sverige. J.S., som bereddes tillfälle att yttra sig över ansökan, avhördes inte.

Hovrätten, som fann att domarna uppfyller kraven för att få verkställas här i landet, förklarade i beslut den 4 februari 2009 att de tre domarna får verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom.

J.S. yrkade, som det fick förstås, att HD skulle bevilja honom rättshjälp och lämna ansökan om verkställighet utan bifall.

HD, beslut på förslag av föredraganden. Skäl. HD finner att J.S. inte behöver juridiskt biträde utöver den rådgivning som kan lämnas enligt 4 § rättshjälpslagen (1996:1619). Hans begäran om rättshjälp ska därför avslås.

När det gäller verkställighet av avgörandena angående underhållsskyldighet föranleder det J.S. anfört inte HD att göra någon annan bedömning än den som hovrätten har gjort. Överklagandet ska följaktligen avslås.

Avgörande. HD avslår J.S:s begäran om rättshjälp.

HD avslår J.S:s överklagande.