NJA 2012 not 26

P.D. mot Skatteverket angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om försättande i konkurs.

Den 18:e. 26. (Ö 3922-12) P.D. mot Skatteverket angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om försättande i konkurs.

Skatteverket ansökte i januari 2012 hos Göteborgs tingsrätt om att P.D. skulle försättas i konkurs på grund av skulder till staten. P.D. medgavs uppskov från den 3 april till den 27 juni 2012. Vid konkursförhandling den 27 juni 2012 bestred P.D. ansökan och uppgav att han på visst sätt skulle få pengar att betala skulden. Han begärde även uppskov till den 16 juli 2012. Staten bestred hans begäran om uppskov och tingsrätten lämnade yrkandet utan bifall. Den 4 juli 2012 försattes P.D. i konkurs.

P.D. överklagade till Hovrätten för Västra Sverige och yrkade att konkursen skulle upphävas. Hovrätten beslutade den 1 augusti 2012 att inte meddela prövningstillstånd.

HD:s beslut. I HD har P.D. gett in utredning till styrkande av att han är solvent. Konkursförvaltaren har vidare uppgett att samtliga skulder enligt konkursbouppteckningen är betalda, att en förseningsavgift till Skatteverket täcks av överskottet på P.D:s skattekonto, att han inte har några förfallna skulder till CSN samt att konkursförvaltaren därutöver inte har kännedom om någon ytterligare skuld.

Enligt 2 kap. 22 § konkurslagen ska en högre rätt upphäva ett beslut om konkurs om gäldenären efter att ha överklagat visar att han är solvent. De omständigheter som framkommit i HD får därmed anses utgöra skäl för att överklagandet jämlikt grunderna för 49 kap.14 § 1 st. 1 RB prövas av hovrätten (jfr NJA 2009 s. 773).

Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.