NJA 2013 not 23

M.K. mot Riksåklagaren angående avvisande av talan.

Den 25:e. 23. (Ö 1512-13) M.K. mot Riksåklagaren angående avvisande av talan.

I omprövningsbeslut den 17 november 2011 beslutade Skatteverket att ta ut skattetillägg av M.K. på den grunden att han hade lämnat oriktig uppgift i fråga om resekostnadsavdrag i sin inkomstdeklaration för taxeringsåret 2011. Den oriktiga uppgiften bestod i att M.K. hade yrkat avdrag för resekostnader som han inte hade haft och som underlag för yrkandet hade ingett och åberopat olika handlingar som vid kontroll visat sig felaktiga.

Den 7 juni 2012 åtalades M.K. för skattebrott medelst osant intygande enligt 2 § skattebrottslagen (1971:69) och 15 kap. 11 § 1 st. BrB. Han dömdes den 7 november 2012 av Södertörns tingrätt för brottet till villkorlig dom och dagsböter. Tingsrätten ansåg det vara visat att M.K. uppsåtligen hade lämnat oriktiga uppgifter om resekostnadsavdrag i sin inkomstdeklaration för taxeringsåret 2011, vilket hade gett upphov till fara för att skatt skulle komma att undandras det allmänna. De oriktiga uppgifterna bestod i att han hade yrkat avdrag för högre resekostnader till och från arbetet än han hade haft och till styrkande för detta åberopat osanna handlingar som han hade upprättat för skens skull och gett in till Skatteverket. De osanna handlingarna hade inneburit fara i bevishänseende.

Före domen hade tingsrätten i beslut vid huvudförhandlingen i målet den 31 oktober 2012 bl.a. avslagit ett yrkande från M.K. om att åklagarens talan skulle avvisas.

M.K. överklagade beslutet och domen i Svea hovrätt samt yrkade att åtalet mot honom skulle avvisas på den grunden att skattetillägget utgjorde hinder för åtalet.

Hovrätten avslog i beslut den 21 februari 2013 M.K:s yrkanden och förklarade att tingsrättens dom därmed stod fast.

M.K. yrkade att HD skulle undanröja underinstansernas avgöranden och avvisa åklagarens talan. Som grund anförde han att beslutet om skattetillägg utgör hinder för en prövning av åtalet mot honom.

Riksåklagaren anförde att tingsrättens dom borde undanröjas och åtalet avvisas.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl

.

1.

1. Enligt artikel 4.1 – – – se N 19 – – – har tagits ut.

3.

3. Åtalet mot M.K. och den fällande domen för skattebrott medelst osant intygande bygger på att han har lämnat oriktig uppgift av betydelse för inkomstbeskattningen taxeringsåret 2011. Samma oriktiga uppgift har lagts till grund också för Skatteverkets beslut om att ta ut skattetillägg av honom. Det föreligger hinder mot att pröva åklagarens talan eftersom beslutet om skattetillägg fattades innan åtalet väcktes.

4.

4. Mot bakgrund av det anförda ska åtalet mot M.K. avvisas.

Avgörande. Med ändring av hovrättens beslut under punkt 1 undanröjer HD tingsrättens beslut den 31 oktober 2012 i fråga om avvisning och dom den 7 november samma år samt avvisar åtalet.