NJA 2014 not 14

Överklagande av U.L. angående inträde i Sveriges advokatsamfund.

Den 4:e. 14. (Ö 1987-14) Överklagande av U.L. angående inträde i Sveriges advokatsamfund.

U.L. yrkade att HD skulle förklara honom vara berättigad att vinna inträde i Sveriges advokatsamfund.

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund avstyrkte bifall till överklagandet.

HD:s beslut. Skäl. U.L. beviljades inträde i advokatsamfundet år 1985. Advokatsamfundets styrelse beslutade den 9 juni 2011 att förklara U.L. utträdd ur samfundet enligt 50 § i samfundets stadgar. Grunden för beslutet var att han inte hade betalat ålagd straffavgift och årsavgift för 2011.

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund har i det överklagade beslutet avslagit U.L:s ansökan om återinträde i samfundet med motiveringen att U.L. inte har styrkt sin lämplighet att utöva advokatverksamhet. Beslutet var enhälligt. Styrelsen för samfundets västra avdelning hade avstyrkt ansökan.

I HD har advokatsamfundets styrelse anfört bl.a. följande. Vid en ansökan om återinträde gäller samma krav som vid ansökan om inträde i samfundet och sökanden ska styrka sin lämplighet. En förutvarande advokat som tidigare har sökt och beviljats utträde och därefter ansöker om återinträde presumeras som regel uppfylla lämplighetskravet. När det däremot gäller någon som uteslutits eller förklarats utträdd är utgångspunkten att det inte finns någon sådan presumtion. – U.L. har i ärendet lämnat motstridiga uppgifter när det gäller om och i vilken utsträckning han har arbetat efter utträdet. Styrelsens uppfattning att U.L. inte har visat att han uppfyller lämplighetskravet grundas på en samlad bedömning av omständigheterna i ärendet, bl.a. anledningen till att U.L. förklarades utträdd, det stora antalet avslutade och pågående disciplinärenden som förelåg vid tiden för utträdet och de brister som dessa ärenden sammantaget visar på, bristen på intyg och uppgifter som styrker U.L:s intjäningsförmåga samt avsaknaden av en fungerande kontorsorganisation.

U.L. har gjort gällande att han inte ska behöva styrka sin lämplighet att utöva advokatyrket med hänsyn till att han har varit en väl fungerande advokat i ett kvarts sekel och att han förklarades utträdd av rent formella skäl.

HD ansluter sig till styrelsens uppfattning att det ankommer på U.L. att visa att han är lämplig att utöva advokatverksamhet. Vad som förekommit i HD ger inte anledning att frångå styrelsens bedömning i lämplighetsfrågan (jfr NJA 1991 s. 232). Överklagandet ska följaktligen lämnas utan bifall.

Avgörande. HD avslår överklagandet.