NJA 2014 not 15

P.Ö. mot riksåklagaren angående grovt skattebrott m.m.

Den 21:a. 15. (B 1215-13) P.Ö. mot riksåklagaren angående grovt skattebrott m.m.

Göteborgs tingsrätt dömde den 6 mars 2012 P.Ö. för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till fängelse 1 år och meddelade henne näringsförbud för en tid av 5 år.

Sedan P.Ö. överklagat domen i Hovrätten för Västra Sverige fastställde hovrätten genom dom den 7 februari 2013 tingsrättens domslut.

P.Ö. yrkade i HD att åtalet mot henne och yrkandet om näringsförbud skulle ogillas. I andra hand yrkade hon lindrigare påföljd och att tiden för näringsförbud skulle sättas ner.

Enligt riksåklagaren borde hovrättens dom undanröjas och åtalet för grovt skattebrott avvisas i den del som gäller oriktig uppgift om inkomst av näringsverksamhet för taxeringsåret 2007 (åtalspunkt C i bilaga 1 till tingsrättens dom). Riksåklagaren motsatte sig att åtalet avvisades i övriga delar.

HD meddelade prövningstillstånd dels i fråga om avvisning av åtalet för grovt skattebrott enligt åtalspunkten C i bilaga 1 till tingsrättens dom och hur dessa brott ska bedömas, dels i fråga om påföljd och näringsförbud. Hovrättens dom i övrigt står därmed fast.

HD, dom i huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden: Domskäl.

1.

1. Hovrätten har dömt P.Ö. för grovt bokföringsbrott (åtalspunkt A och B i domsbilaga 1 samt domsbilaga 2) och grovt skattebrott (åtalspunkt C i domsbilaga 1 och domsbilaga 2). Påföljden bestämdes till fängelse i ett år. Hon har även meddelats näringsförbud i fem år.

2.

2. Såvitt gäller grovt skattebrott enligt åtalspunkten C i domsbilaga 1 har P.Ö. enligt domen uppsåtligen till Skatteverket lämnat oriktiga uppgifter i inkomst-deklaration för taxeringsåret 2007 genom att redovisa inkomst av näringsverksamhet och utgående mervärdesskatt med för låga belopp och därigenom gett upphov till fara för att skatt skulle undandras det allmänna.

3.

3. Åtal mot P.Ö. väcktes den 16 augusti 2010 och den 10 juni 2011. Skatteverket hade dessförinnan i ett omprövningsbeslut daterat den 24 januari 2007 (rätteligen 2008), påfört henne skattetillägg på grund av oriktig uppgift i inkomstdeklarationen för taxeringsåret 2007. Den oriktiga uppgiften bestod i att P.Ö. hade redo-visat inkomst av näringsverksamhet med för lågt belopp.

4.

4. P.Ö. har påförts skattetillägg avseende inkomst av näringsverksamhet för samma oriktiga uppgifter som domen för grovt skattebrott avser. Skattetillägget har påförts innan åtal väcktes. Rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott (gärning) har alltså blivit åsidosatt. (Jfr NJA 2013 s. 502.) Åtalet ska alltså avvisas i den delen.

5.

5. P.Ö. har inte påförts skattetillägg för oriktiga uppgifter avseende mervärdesskatt taxeringsåret 2007 (återstående del av åtalspunkt C i domsbilaga 1). Beslutet att påföra P.Ö. skattetillägg för inkomstskatt har heller inte hindrat en prövning av åtalet för skattebrott i den del det avser mervärdesskatt. (Jfr NJA 2013 s. 1076 och NJA 2014 s. 371.) Åtalet ska alltså inte avvisas i den delen.

Frågan hur skattebrotten avseende mervärdesskatt enligt åtalspunkt C i domsbilaga 1 ska bedömas och frågorna om påföljd och näringsförbud bör prövas av hovrätten (jfr NJA 2014 s. 371).

Domslut

Domslut. HD

– undanröjer hovrättens dom i den del som hovrätten har prövat åtalet för grovt skattebrott enligt åtalspunkt C i bilaga 1 till tingsrättens dom och i fråga om påföljd och näringsförbud,

– avvisar åtalet för grovt skattebrott enligt samma åtalspunkt i den del det avser inkomst av näringsverksamhet och

– visar målet åter till hovrätten för prövning dels av hur skattebrotten avseende mervärdesskatt enligt samma åtalspunkt ska bedömas, dels i fråga om påföljd och näringsförbud.