NJA 2016 not 10

Ansökan av Republiken Serbien om prövning enligt lagen (1957:668) om utlämning för brott.

Den 4:e. 10. (Ö 2125-16) Ansökan av Republiken Serbien om prövning enligt lagen (1957:668) om utlämning för brott.

HD: Beslut

Framställningen

1.

Justitieministeriet i Serbien har begärt att den serbiske medborgaren M.B. ska utlämnas till Serbien för lagföring.

Riksåklagarens och M.B:s inställning m.m.

2.

Enligt riksåklagaren finns det inte hinder mot utlämning.

3.

M.B. har erkänt att han begått den gärning han står åtalad för. Han har motsatt sig utlämning och anfört att en utlämning skulle strida mot 4 § utlämningslagen samt artikel 3 i Europakonventionen.

4.

M.B. har i utlämningsärendet varit berövad friheten som anhållen och häktad sedan den 10 mars 2016.

Skäl

Åberopat beslut

5.

Justitieministeriet i Serbien har till stöd för sin framställning åberopat ett beslut den 7 oktober 2015 meddelat av Högre domstolen i Belgrad. Enligt beslutet har M.B. samma dag häktats i sin utevaro och en order om internationell efterlysning har utfärdats. M.B. är enligt beslutet åtalad för olovlig framställning av och handel med narkotika den 24 april 2013. Gärningen har enligt stämningsansökan bestått i att han på allmän plats i Belgrad dels sålt 0,91 gram cannabis till en annan person för 600 dinarer, dels i en plastpåse i bältet innehaft 0,95 gram cannabis för eget bruk och pengar, sammanlagt 13 600 dinarer. Vidare anges i stämningsansökan att det vid husrannsakan i hans bostad har påträffats ytterligare en plastpåse med 5,39 gram cannabis.

M.B:s uppgifter

6.

M.B. har anfört bl.a. följande. Den gärning han är åtalad för består i innehav för eget bruk av små mängder cannabis, samt överlåtelse av ett knappt gram cannabis. Gärningen bör enligt svensk rätt betraktas som ringa brott, och hinder mot utlämning föreligger då. M.B. riskerar vidare att bli behandlad på ett sätt som strider mot förbudet mot tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning enligt artikel 3 i Europakonventionen om han lämnas ut. Denna risk härrör såväl från enskilda personer som från det serbiska rättsväsendet. När han greps av polis avslöjade han på vems uppdrag han hade sålt narkotika. På grund av detta riskerar han att drabbas av repressalier från andra intagna. Det finns även en risk för att han kommer att utsättas för konventionsstridig behandling från statens sida. En rad rapporter visar att förhållandena i serbiska fängelser är dåliga, med överbeläggning och brister i fråga om bl.a. materiell standard och levnadsförhållanden. Dessutom visar rapporterna att övervåld och misshandel från den serbiska polisens sida förekommer i samband med gripanden och häktningar.

HD:s bedömning

7.

Den gärning bestående i överlåtelse av cannabis som framställningen avser motsvarar enligt svensk rätt narkotikabrott av normalgraden. Gärningen kan därmed ligga till grund för utlämning enligt 4 § 1 st. utlämningslagen.

8.

Det finns inte heller i övrigt något hinder mot utlämning enligt 1–10 §§ utlämningslagen.

9.

Även om det framkommit uppgifter om vissa brister i förhållandena i serbiska fängelser ger utredningen inte stöd för att en utlämning skulle vara oförenlig med Europakonventionen.

Beslut

HD förklarar att det inte finns hinder mot utlämning av M.B.

M.B. ska fortfarande vara häktad i ärendet.