NJA 2016 not 12

Styrbjørn A/S mot M.L. angående avvisande av talan.

Den 11:e. 12. (Ö 2107-15) Styrbjørn A/S mot M.L. angående avvisande av talan.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl

Bakgrund m.m.

1.

Sedan Alphabetaboat Sweden AB försatts i konkurs vid Alingsås tingsrätt väckte M.L. en talan om återvinning i konkurs mot Styrbjørn A/S vid samma tingsrätt. Som grund för talan anförde han att Alphabetaboat Sweden AB, under den period som bolaget drivits med förbrukat aktiekapital, återbetalat lån till Styrbjørn A/S. M.L. gjorde gällande att han, efter att ha övertagit en fordran från den ursprungliga borgenären, var borgenär i Alphabetaboat Sweden AB:s konkurs och därmed behörig att påkalla återvinning eftersom konkursförvaltaren avstått från att göra det.

2.

Styrbjørn A/S invände att Alingsås tingsrätt saknade behörighet att ta upp målet till prövning och yrkade att talan skulle avvisas. Bolaget gjorde vidare gällande att talan skulle avvisas eftersom M.L. saknade rätt att inträda som kärande i målet.

3.

Tingsrätten fann att svensk domsrätt förelåg och att domstolen var behörig att pröva målet samt att frågan om M.L:s rätt att inträda som kärande i målet skulle prövas av rätten i sak och inte som en fråga om rättegångshinder. Tingsrätten avslog därför yrkandet om avvisning. Hovrätten har fastställt tingsrättens beslut.

4.

Styrbjørn A/S har i HD vidhållit sitt avvisningsyrkande.

5.

HD har med utgångspunkt i hovrättens bedömning att svensk domsrätt föreligger meddelat prövningstillstånd i frågan om någon svensk domstol är behörig att handlägga målet och i så fall vilken.

6.

Fråga har uppkommit om forumfrågan kan komma under HD:s prövning.

Bedömning

7.

Om hovrätten har funnit att tingsrätten varit behörig att ta upp ett mål får hovrättens beslut om detta överklagas endast om invändningen mot tingsrättens behörighet grundas på en omständighet som högre rätt självmant ska beakta vid ett överklagande (54 kap. 7 § RB).

8.

Frågan om Alingsås tingsrätt är behörig att ta upp målet blir utifrån utgångspunkten att svensk domsrätt föreligger en sådan fråga om lokal behörighet som inte kan komma under HD:s prövning (jfr bl.a. NJA 1980 s. 188). Överklagandet ska därför avvisas. Detta gäller utan hinder av den fullföljdshänvisning som hovrätten lämnat och trots att HD meddelat prövningstillstånd.

Avgörande. HD avvisar överklagandet.