Prop. 1991/92:10

om statsbidrag till förbättringar av den fysiska miljön i skolorna

1991/92: 10

om statsbidrag till förbättringar av den fysis- ka miljön i skolorna Prop.

Regeringens proposition %&

Regeringen förelägger riksdagen vad som har tagits upp i bifogade ut— drag ur regeringsprotokollet den 12 september IQOI för de åtgärder och de ändamål som framgår av föredragandens hemställan.

På regeringens vägnar

Odd Engström Göran Persson

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att stimulansbidrag till investeringar i förbätt- ringar av den fysiska miljön i skolorna tidigareläggs motsvarande 600 milj.kr. Förslaget innebär att staten ställer sammanlagt 900 milj.kr. till kommunernas förfogande för förbättringar i skolans arbetsmiljö under budgetåret UNI/92. Tidsperioden för investeringarna föreslås kortas med två år till åtta år.

Utbildningsdepartementet PrOP

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 12 september 1991

Närvarande: statsrådet långström, ordförande, och statsråden S. Anders- son, Göransson, Gradin, Dahl, R. Carlsson, llellström, Johansson, Lindqvist, G. Andersson. Lönnqvist, Freivalds, Wallström, lööw, Pers- son, Molin, larsson, Åsbrink

Föredragande: statsrådet Persson

Proposition om statsbidrag till förbättringar av den fysiska miljön i skolorna

] Inledning

Med anledning av propositionen om kommunalt huvudmannaskap för lärare. skolledare, biträdande skolledare och syofunktionärer (prop. l989/9l):4l. UbU9, rskr. 58) beslutade riksdagen att som Stimulansbidrag ställa till kommunernas förfogande 300 milj.kr. per år i 1990 års prislä- ge under en tioårsperiod för förbättringar av skolornas fysiska miljö.

lifter förslag i årets budgetproposition har riksdagen beslutat om för- delningen av det av riksdagen tidigare beslutade anslagsbeloppet (prop. 1990/9l:l()(l bil. 10 s. 108-109, UbUlO, rskr. 225).

Riksdagens beslut innebär att stimulansbidraget skall användas för att stimulera avhjälpande av brister i skolans fysiska miljö. Det är enligt riksdagens mening behovet av åtgärder som skall avgöra vilka kommu- ner som får del av bidraget. Genom kravet att en kommun för att få del av stimulansbidraget skall satsa ett minst lika stort belopp av kommu— nens egna medel markeras att ansvaret förblir kommunernas.

Riksdagens beslut innebär också att åtminstone under en femårspe- riod en förhållandevis större andel av stimulansbidraget fördelas till kommunerna i storstadsläncn. I övrigt fördelas bidraget på länsnivå i förhållande till antalet elever i resp. län och beslut om fördelningen fat- tas av länsstyrelsen.

2. Regler för statsbidrag

föreskrifter om statsbidrag i enlighet med riksdagens beslut finns i förv ordningen (SKOLl-"S l99l:26) om stimulansbidrag till förbättringar av den fysiska miljön i skolorna. Förordningen tillämpas fr.o.m. den 1 juli 1991. Bidraget skall i första hand lämnas till upprustning av undervis- ningslokaler och utrustning för att dels förbättra skolans förutsättningar att variera säväl innehåll i undervisningen som arbetssätt och arbetsfor- mer, dels förebygga allergi genom investeringar i inomhusmiljön. 1 and- ra hand fär bidrag lämnas även till andra åtgärder för att förbättra övrig arbetsmiljö.

3. Tidigareläggning av investeringar i skolans arbetsmiljö

Mitt förslag: Stimulansbidrag till investeringar i förbättringar av den fysiska miljön i skolorna motsvarande 600 milj.kr. tidi- gareläggs. förslaget innebär att staten ställer sammanlagt 900 milj.kr. till kommunernas förfogande för förbättringar i skolans arbetsmiljö under budgetåret 1991/92.

Skälen för mitt förslag: Som ett led i arbetet med att snabbt förbättra si- tuationen på arbetsmarknaden är det angeläget att vidta åtgärder i syfte att ytterligare stimulera investeringar på skilda områden i samhället. till angeläget sådant område är skolans fysiska miljö.

Jag har erfarit att många kommuner har genomfört inventeringar av upprustningsbehov i skolans fysiska miljö. Som resultat av detta finns i många fall längt framskridna planer för projekt som kan igångsättas med kort varsel och som bör kunna ge omedelbara sysselsätningseffek- tcr på byggarbetsmarknaden.

l.)å behoven för förbättringar av den fysiska skolmiljön är så stora anser jag att de väl motiverar en snabbare genomförandetakt än enligt den ursprungliga planen för fördelning av medel.

Jag ser det angeläget att vid prövning av bidragsansökningar som av- ser budgetåret 1991/92 särskilt uppmärksamma frågor om effekterna på arbetsmarknaden. Mot den bakgrunden är det också angeläget att läns- styrelsernas handläggning avpassas för att snabbt nå effekter på syssel— sättningsläget.

Jag förordar därför efter samråd med chefen för arbetsmarknadsde— partementet att tidigareläggning sker av de stimulansbidrag som riksda- gen har anvisat för förbättringar av skolans fysiska miljö.

Jag förordar att tidsperioden för investeringar i förbättringar av sko- lans fysiska miljö med stöd av stimulansbidrag från staten kortas med två är till åtta år.

Jag beräknar därmed det sammanlagda medelsbchovet för stimulans- Prop. 1991/92:10 bidrag till förbättringar av den fysiska miljön i skolorna under budgetå- ret 1991/92 till totalt 900 milj.kr.

4. Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen föreslår riksdagen att t. godkänna de riktlinjer jag angett för prövning av bidragsansök— ningar som gäller stimulansbidrag till förbättringar av skolornas fysiska miljö under budgetåret l99I/92. . 2. till Stimulansbidrag till förbättringar av den fysiska miljön i ska— lorna under åttonde huvudtiteln på tilläggsbudget I till statsbudge- ten för budgetåret 1991/92 anvisa ytterligare 000 milj.kr. 3. godkänna vad jag har förordat om ändrad tidsperiod för bidra- get.

5. Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och beslutar att genom proposition föreslå riksdagen att anta det förslag som föredra- ganden har lagt fram.

gotab 40007. Stockholm 1991