ARN 2000-1859

Strikt ansvar gäller inte i förhållandet mellan ägaren till en hund och den som har tagit hand om den. För att skadeståndsansvar skall föreligga för ägaren måste ägaren anses ha varit vårdslös.

Strikt ansvar gäller inte i förhållandet mellan ägaren till en hund och den som har tagit hand om den. För att skadeståndsansvar skall föreligga för ägaren måste ägaren anses ha varit vårdslös. Avgörande 2000-12-11; 2000-1859

C hade tagit hand om sin grannes hund under några dagar. Hunden anföll hennes egen hund. När hon försökte få den att släppa taget om hennes hund blev hon själv biten. Hon begärde skadestånd av hundens ägare. Grunden för yrkandet var ett ägaren varit vårdslös.

Försäkringsbolaget bestred ersättningsskyldighet eftersom hundens ägare, deras försäkringstagare, varken var strikt ansvarig eller hade varit vårdslös.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av 6 § lagen (1943:459) om tillsyn över hundar och katter framgår att en hundägare är skyldig att ersätta skada som orsakas av dennes hund, även om denne inte är vållande till skadan.

För det fall någon tar en annans persons hund i sin vård gäller inte det strikta ansvaret i förhållandet mellan ägaren och den som tagit hand om hunden. För att skadeståndsansvar skall föreligga för ägaren för skada som dennes hund orsakar den som tar hand om hunden måste det kunna anses att ägaren till hunden varit vårdslös (jfr NJA 1996 s 104).

Nämnden finner att det i förevarande ärende inte är visat att hundens ägare varit vårdslös.