JK 3515-04-30

I en tidningsannons uttalas bl.a. ett tack till 1 650 namngivna personer. Annonsen har inte ansetts skyddad av TF

Justitiekanslerns beslut 

Justitiekanslern vidtar inte någon åtgärd i ärendet. 

Handlingarna återlämnas till Polismyndigheten i Västmanlands län för de åtgärder som anmälan kan föranleda i den del den rör en annons införd i Västmanlands Läns Tidning den 10 och 12 januari 2004. 

Polismyndigheten i Västmanlands län har till Justitiekanslern överlämnat en anmälan rörande tryckfrihetsbrott från KP. Enligt anmälaren har det i en artikel i tidningen Västmanlands Läns Tidning (VLT) den 13 januari 2004 under rubriken "Mäklare bryter mot lagen" förekommit uppgifter som utgör förtal av honom. 

KP har även anmält VLT för att tidningen den 10 och 12 januari 2004 fört in en annons från dennes fastighetsmäklarföretag Civilekonomgruppen. Annonserna hade rubriken "Vi tackar alla våra 1 650 säljare och köpare för ett fantastiskt år 2003". I annonserna namngavs de 1 650 kunderna. En annan del av annonsen innehöll en kortfattad presentation av KP och dennes yrkeserfarenhet. I det avsnittet förekom bl.a. uttalanden som "Det är med stor glädje vi ser att kompetens lönar sig" och "Välkommen till oss med dina önskemål". Enligt anmälaren har VLT gjort sig skyldig till brott mot tryckfrihetsförordningen genom att föra in annonserna. 

Enligt uppgifter från polismyndigheten har den nämnda annonsen lett till tolv anmälningar rörande brott mot lagen (1978:800) om namn och bild i reklam. 

Anmälan mot artikeln den 13 januari 2004

När det först gäller den anmälda artikeln i VLT med rubriken "Mäklare bryter mot lagen" kan det konstateras att den förekom i tidningen den 13 januari 2004, således för mer än sex månader sedan. Eftersom allmänt åtal för tryckfrihetsbrott i en periodisk skrift skall väckas inom sex månader från utgivningen, har jag inte möjlighet att vidta några åtgärder med anledning av artikeln. Det bör i anslutning härtill påpekas att KP fortfarande har formell möjlighet att ingripa mot tidningen genom att väcka ett enskilt åtal. 

Anmälan mot en annons den 10 och 12 januari 2004

En prövning av Justitiekanslern av anmälan i den här delen förutsätter att tryckfrihetsförordningen (TF) är tillämplig på den aktuella annonsen. Enligt gällande rätt anses inte TF:s regler tillämpliga på reklamåtgärder som är av utpräglat kommersiell natur. Med det uttrycket brukar avses att reklamåtgärderna har vidtagits i kommersiell verksamhet och i kommersiellt syfte samt har rent kommersiella förhållanden till föremål. 

Det står klart att den anmälda annonsen har förekommit i kommersiell verksamhet. När det gäller syftet med och föremålet för annonsen är frågan hur man skall se på den omständigheten att personerna namnges genom att Civilekonomgruppen framför ett tack till samtliga sina kunder under året. Att på det sättet i en annons tacka eller hälsa till ett antal namngivna personer torde i vissa fall kunna medföra att en annons inte anses vara av utpräglat kommersiell natur och att den därmed omfattas av TF:s tillämpningsområde. 

I Civilekonomgruppens fall har dock den rent kommersiella delen av annonsen - bl.a. presentationen av KP och välkomnandet av nya kunder - getts en relativt framskjuten placering. Det tack som uttalas riktas dessutom till ett mycket stort antal människor. Uppräkningen av kunderna framstår mot den bakgrunden i första hand som ett sätt att illustrera företagets framgång och erfarenhet på mäklarområdet snarare än ett sätt att uttrycka tacksamhet mot kunderna. Det får anses att syftet med annonsen framför allt har varit att locka fler kunder att välja Civilekonomgruppen som fastighetsmäklare. Annonsen får därmed anses vara av utpräglat kommersiell natur och den omfattas sålunda inte av grundlagsskyddet i TF. 

I det läget ankommer det inte på mig, utan på polis och allmän åklagare, att ta ställning till anmälan i den här delen, och då enligt vanliga straffrättsliga bestämmelser.