JK 6778-15-40

Ifrågasatt tryckfrihetsbrott m.m. med anledning av flygblad som har delats ut på ön Lesbos

Justitiekanslerns beslut

Justitiekanslern inleder inte förundersökning och vidtar inte heller i övrigt någon ytterligare åtgärd med anledning av anmälningarna.

Justitiekanslern har tagit emot ett flertal anmälningar avseende ett flyg­blad med titeln ”No jobs, no homes, no money” där avsändarna uppges vara ”Sweden Democrats, SD-Women och The People of Sweden”. Exemplar av flyg­bladet har enligt vad som uppgetts i media delats ut utomlands, bl.a. på ön Lesbos i Grekland. Flyg­bladet beskriver ett sam­hälle som varken har kapacitet eller vilja att ta emot fler flyktingar.

 I de inkomna anmälningarna uttrycker anmälarna sin ilska, bestörtning och oro över innehållet i flygbladet. Många anmälare ställer allmänna frågor om gränserna för vad som är tillåtet. Flera anmälare gör gällande att uttalandena innefattar tryckfrihetsbrottet förtal, men även en mängd andra brott. Framför allt vill anmälarna göra klart att de inte står bakom kampanjen och att det därför är fel att ange svenska folket som flygblad­ets avsänd­are. Några anmäl­are begär att Justitiekanslern ska utöva tillsyn över Sverigedemokrater­na och dess företrädare samt ingripa mot att parti­stöd används för att finansiera kampanjen.

Justitiekanslern har tagit del av kopior av flygbladet.

 Tryckfrihetsbrott

 Justitie­kanslern är ensam åklagare beträffande tryckfrihetsbrott. Det innebär att ingen annan än Justitiekanslern får inleda förundersökning och besluta om tvångsmedel med anledning av misstanke om ett sådant brott. Med tryckfrihetsbrott avses vissa i tryckfrihetsförordningen (TF) angivna brott när de begås genom sådana skrifter som TF är tillämplig på. TF är tillämplig på skrift som har framställts i tryck­press och, under vissa ytterligare förutsättningar, på skrift som har mång­faldigats genom stencilering, fotokopiering m.m.

 I de nu aktuella ärendena är det oklart om flygbladet har framställts på ett sådant sätt att det omfattas av TF.

 En förutsättning för att Justitiekanslern ska kunna ingripa mot innehållet i en tryckt skrift är emellertid att den är utgiven i Sverige. Före utgivningen får nämligen inga straffrättsliga eller straffprocessuella ingripanden vidtas mot skriften (censurförbud). Med utgivning avses i ett fall som detta att skriftens innehåll gjorts tillgängligt i Sverige för allmän­heten eller annan större krets. Såvitt framgår av den utredning som är tillgänglig här har flygbladet inte spritts på ett sådant sätt att det kan anses ha blivit utgivet här. Det saknas därför möjlighet att vidta någon åtgärd med anledning av anmälningarna. Detta gäller även om flygbladet skulle ha framställts på det sätt som krävs enligt TF.

 Tillsyn 

Politiska partier eller företrädare för sådana partier står inte under Justitie­kanslerns tillsyn, se 2 § lagen (1975:1339) om justitiekanslerns tillsyn. Jag kan därför inte vidta någon tillsynsåtgärd beträffande partiet Sverigedemo­kraterna eller dess företrädare.