JK 8112-10-40

Fråga om preskription av ett anspråk på ersättning för ideell skada med anledning av långsam handläggning i domstol

Justitiekanslerns beslut

Justitiekanslern avslår GÖ:s anspråk.

GÖ har i en skrift som kom in till Justitiekanslern den 21 december 2010 begärt ersättning av staten för ideell skada med 20 000 kr. Han har som grund för anspråket anfört att handläggningstiden i ett mål angående arbetsskadeförsäkring varit oskäligt lång och att hans rätt till rättegång inom skälig tid enligt artikel 6.1 i Europakonventionen därigenom har överträtts. Enligt uppgift från GÖ avslutades målets handläggning genom att Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten) den 16 december 1999 beslutade att inte meddela prövningstillstånd i målet.

För anspråk på skadestånd enligt skadeståndslagen gäller reglerna om allmän preskriptionstid i 2 § första stycket preskriptionslagen. Preskriptions-tiden för en skadeståndsfordring är tio år räknat från fordringens tillkomst. Motsvarande preskriptionsfrist måste anses gälla beträffande anspråk på ersättning för ideell skada på grund av överträdelser av Europakonventionen, även om sådan ersättning inte utgår enligt bestämmelserna i skade-ståndslagen (jfr betänkandet Skadestånd och Europakonventionen, SOU 2010:87, s. 427-429).

Det hade förflutit ca elva år från Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd till dess att GÖ gav in sin begäran om skadestånd hit. Hans anspråk på skadestånd med anledning av handläggningen av målet är alltså preskriberat och ska därför avslås.