HFD 2016 not 11

Beslut den 20 april 2016 i mål 227-16

Bakgrund

Förhandsbeskedet avser en tobaksprodukt som består av tre delar: en portabel laddare med ett batteripaket, ett munstycke/värmeelement samt en s.k. Electrically Heated Tobacco Product Stick (EHTP-sticka).

I ansökan om förhandsbesked frågade Philip Morris AB om tobaksskatt ska betalas för EHTP-stickor och i så fall hur skatten ska beräknas.

Skatterättsnämnden fann att EHTP-stickorna är skattepliktiga såsom röktobak enligt 1 c § 1 och 1 e § lagen (1994:1563) om tobaksskatt samt angav hur skatten ska beräknas.

Yrkanden m.m.

Skatteverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ändrar förhandsbeskedet på så sätt att EHTP-stickorna ska anses vara skattepliktiga som cigaretter enligt lagen om tobaksskatt och att Högsta förvaltningsdomstolen ska inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

Bolaget anser att Skatteverkets överklagande ska avvisas och att förhandsbeskedet ska undanröjas då det inte kan uteslutas att produkten kan ha förändrats på ett sådant sätt att det kommande beskedet inte kommer att ha något värde för bolaget.

Skälen för avgörandet

Skatterättsnämndens förhandsbesked avser den produkt som bolaget presenterat för nämnden. I Högsta förvaltningsdomstolen har bolaget anfört att den ständiga utvecklingen av bolagets produkter medför att förhandsbeskedet kan komma att sakna värde för bolaget. Mot denna bakgrund finner Högsta förvaltningsdomstolen att det inte längre finns skäl för att lämna ett förhandsbesked. Förhandsbeskedet ska därför undanröjas.

Vid denna utgång föranleder yrkandet om inhämtande av förhandsavgörande från EU-domstolen ingen åtgärd.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer förhandsbeskedet.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Ståhl, Nymansson, Classon och Gäverth. Föredragande var justitiesekreteraren Johan Magnander.

_______________________________________

Skatterättsnämnden (2015-12-16, Harmsen Hogendoorn, ordförande, Pettersson, Bohlin, Fored, Sandberg Nilsson och Tunudd):

Förhandsbesked

EHTP-stickorna är skattepliktiga såsom röktobak enligt 1 c § 1 och 1 e § lagen om tobaksskatt. Skatten ska beräknas på tobakskakans totala vikt.

Motivering

Frågan i ärendet är om EHTP-stickan är skattepliktig enligt lagen om tobaksskatt och om så är fallet hur skatten ska beräknas.

EHTP-stickorna har vissa likheter med de tobaksrullar som var föremål för EU-domstolens bedömning. Stickorna är pappersrullar som utseendemässigt, även om de är betydligt mindre, påminner om cigaretter. De innehåller dock betydligt mindre tobak än normala cigaretter. De går inte heller att tända och röka som cigaretter utan är avsedda att nyttjas tillsammans med ett munstycke.

Skatterättsnämnden anser mot denna bakgrund att det varken är fråga om tobaksrullar som går att röka som de är eller tobaksrullar som genom en enkel, icke-industriell hantering kan införas i cigarettpappersrör eller rullas in i cigarettpapper. EHTP-stickorna omfattas därför inte av den definition av cigaretter som ges i 1 a § jämfört med 1 e § lagen om tobaksskatt.

Däremot anser Skatterättsnämnden att EHTP-stickorna omfattas av definitionen av röktobak, dvs. tobak som skurits eller på annat sätt strimlats, tvinnats eller pressats till kakor och som går att röka utan ytterligare industriell beredning enligt 1 c § 1 jämfört med 1 e § lagen om tobaksskatt. När stickan nyttjas tillsammans med munstycket upphettas tobaksblandningen och det bildas en aerosolånga innehållande nikotin som användaren andas in. Enligt Skatterättsnämndens mening är detta att anse som rökning även om tobaken inte kommer upp till samma temperatur som när tobak förbränns. Skatt ska därmed tas ut enligt 8 § lagen om tobaksskatt och beräknas på tobakskakans totala vikt, dvs. tobaken samt de andra ämnen som tillförts vid tillverkningen av tobakskakan.