HFD 2016 not 17

Beslut den 24 maj 2016 i mål 5141-15

Kammarrätten i Sundsvall

Bakgrund

Förvaltningsrätten i Umeå beslutade den 5 maj 2015 att avslå J.S:s överklagande av ett beslut fattat av Polismyndigheten i Västerbottens län om återkallelse av tillstånd enligt vapenlagen (1996:67). J.S. fick del av domen den 12 maj 2015.

J.S:s överklagande av förvaltningsrättens dom inkom den 3 juni 2015. Dagen därpå avvisade förvaltningsrätten överklagandet med motiveringen att det hade kommit in för sent.

J.S. ansökte hos Kammarrätten i Sundsvall om återställande av försutten tid och anförde att hans ombud fått besked av förvaltningsrättens personal om att sista dag för att överklaga var den 3 juni 2015, varför han haft giltig ursäkt för att inte ha kommit in med överklagandet i rätt tid.

Kammarrätten beslutade att förvaltningsrätten skulle yttra sig över vad J.S. anfört i sin ansökan. Sedan förvaltningsrätten yttrat sig avslog kammarrätten J.S:s ansökan utan att denne beretts tillfälle att yttra sig över innehållet i förvaltningsrättens yttrande. Beslutet motiverades i allt väsentligt med hänvisning till de uppgifter som förvaltningsrätten lämnat.

Yrkanden m.m.

J.S. yrkar i första hand att Högsta förvaltningsdomstolen bifaller ansökan om återställande av försutten tid. I andra hand yrkar han att Högsta förvaltningsdomstolen återförvisar ärendet till kammarrätten för ny handläggning. Han anför bl.a. följande. Kammarrätten har lagt uppgifter i ett inhämtat yttrande från förvaltningsrätten till grund för avgörandet utan att han beretts tillfälle att yttra sig över innehållet i yttrandet.

Skälen för avgörandet

Högsta förvaltningsdomstolen finner skäl att meddela prövningstillstånd och företar målet till omedelbart avgörande.

Domslut

Uppgifterna i förvaltningsrättens yttrande har lagts till grund för kammarrättens avgörande. Kammarrätten borde därför ha berett J.S. tillfälle att yttra sig över uppgifterna innan målet avgjordes. Det överklagade avgörandet ska därför undanröjas och målet visas åter till kammarrätten för ny handläggning.

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer kammarrättens beslut och visar målet åter till kammarrätten för ny handläggning.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Knutsson, Ståhl, Classon och Gäverth. Föredragande var justitiesekreteraren Mattias Håkansson.

______________________________

Kammarrätten i Sundsvall (2015-07-15, Mobacke, Waas, Lindeblad):

Enligt 37 c § förvaltningsprocesslagen (1971:291) får tiden för överklagande eller därmed jämförbar åtgärd återställas, om denna har försuttits på grund av omständighet som utgör giltig ursäkt.

J.S. har anfört att skälet till att han inte inkom med sitt överklagande i rätt tid var att hans ombud erhållit felaktig information från förvaltningsrätten om när beslutet senast skulle överklagas. Förvaltningsrätten har dock i kammarrätten uppgett att den information J.S:s ombud erhållit från förvaltningsrätten har gällt vid vilken tidpunkt domen skulle vinna laga kraft och inte vilken dag som var sista dag för att överklaga domen. På grund härav och då det inte heller i övrigt framkommit någon omständighet som visar att J.S. haft giltig ursäkt för att inte i rätt tid överklaga förvaltningsrättens dom ska ansökningen om återställande av försutten tid avslås. – Kammarrätten avslår ansökningen.