HFD 2016 not 8

Beslut den 8 april 2016 i mål 5489-15

Bakgrund

Länsstyrelsen i Västra Götalands län beslutade den 1 december 2014 om utvidgat strandskydd i Lysekils kommun. Beslutet gällde omedelbart.

Länsstyrelsens beslut överklagades till regeringen av bl.a. S.A., M.E. och J.H. som ägare till fastigheten Fossa 1:33. De yrkade i första hand att regeringen skulle avvisa deras överklagande på grund av bristande talerätt eftersom länsstyrelsens beslut inte innebar någon ändring för deras fastighet. I andra hand yrkade de att regeringen skulle ändra länsstyrelsens beslut så att den tidigare strandskyddsgränsen skulle gälla. För det fall regeringen inte biföll förstahandsyrkandet yrkade de att regeringen skulle förordna om inhibition. Genom det klandrade avgörandet avslog regeringen yrkandet om inhibition.

Yrkanden m.m.

S.A., M.E. och J.H. ansöker om rättsprövning och yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ska upphäva regeringens beslut.

Till stöd för sin talan anför de bl.a. följande. Av länsstyrelsens beslut framgår inte annat än att strandskyddet för deras fastighet inte förändrats, men de har senare fått veta att länsstyrelsen anser att beslutet innebär att strandskyddet utökats även för deras fastighet. De har överklagat länsstyrelsens beslut för att inte lida någon rättsförlust trots att de anser att beslutet inte gått dem emot. Eftersom regeringen prövat frågan om inhibition torde den anse att länsstyrelsens beslut varit betungande för dem. Regeringens beslut är i strid med lag och ska upphävas.

Skälen för avgörandet

Enligt 1 § lagen (2006:304) om rättsprövning av vissa regeringsbeslut får en enskild ansöka om rättsprövning av sådana beslut av regeringen som innefattar en prövning av den enskildes civila rättigheter eller skyldighe-ter i den mening som avses i artikel 6.1 i Europakonventionen.

Regeringen har i det klandrade avgörandet avslagit sökandenas yrkande om inhibition. Avgörandet innefattar inte en prövning av deras civila rättigheter eller skyldigheter i den mening som avses i artikel 6.1 i Europakonventionen. Ansökningen om rättsprövning ska därför avvisas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen avvisar ansökningen om rättsprövning.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Knutsson, Nymansson, Rynning och Gäverth. Föredragande var justitiesekreteraren Linda Ferry.

______________________________

Regeringen (Miljö- och energidepartementet 2015-06-25)

Regeringen finner att det inte föreligger skäl att förordna att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla. Yrkandena om inhibition bör därför avslås.

Regeringen kommer senare att meddela slutligt beslut med anledning av överklagandena. – Regeringen avslår yrkandena om inhibition.