HFD 2017 not 8

Beslut den 2 mars 2017 i mål 99-17

Bakgrund

Ett antal tomter för bostadsändamål avstyckades från fastigheten Kullagården 1:2 i Höganäs kommun. Lantmäteriet hänsköt i enlighet med den då gällande 23 § anläggningslagen (1973:1149) frågan om bildandet av ett antal gemensamhetsanläggningar för de nya fastigheterna till Byggnadsnämnden i Höganäs kommun för prövning. Nämnden beslöt att vägra medgivande till anläggningarna.

Beslutet överklagades till Länsstyrelsen i Skåne län som den 19 maj 2016 beslöt att lämna medgivande till gemensamhetsanläggningarna. Byggnadsnämnden delgavs beslutet den 24 maj 2016. Efter att länsstyrelsen rättat skrivfel i beslutet delgavs nämnden det rättade beslutet den 9 juni 2016. Byggnadsnämnden överklagade det rättade beslutet den 16 juni 2016. Länsstyrelsen avvisade överklagandet med hänvisning till att det kommit in för sent.

Yrkanden m.m.

Byggnadsnämnden ansöker om återställande av försutten tid och anför i huvudsak följande. I beslutet angavs felaktigt att det avsåg en fastighet i en annan kommun, vilket medförde att det inledningsvis inte uppmärksammades att beslutet skulle överklagas. Länsstyrelsen upplyste härefter muntligt om att nämnden skulle delges ett rättat beslut och att en ny tid för överklagande därefter skulle börja löpa. Överklagandet har lämnats in inom tre veckor från delgivning av det rättade beslutet. Bristerna i länsstyrelsens hantering kan rimligen inte läggas nämnden till last.

Skälen för avgörandet

Enligt 37 c § förvaltningsprocesslagen (1971:291) får tiden för överklagande återställas om den har försuttits på grund av en omständighet som utgör giltig ursäkt.

Byggnadsnämndens överklagande av länsstyrelsens beslut att lämna medgivande till gemensamhetsanläggningar skulle ha kommit in till länsstyrelsen senast den 14 juni 2016. Överklagandet kom in först den 16 juni 2016. Det förhållandet att länsstyrelsen delgav byggnadsnämnden även det rättade beslutet har emellertid inneburit att det funnits skäl för byggnadsnämnden att anta att det löpt en ny överklagandefrist. Byggnadsnämnden får på grund av denna omständighet anses ha haft giltig ursäkt för att inte överklaga länsstyrelsens beslut i tid. Den försuttna tiden ska därför återställas, vilket innebär att byggnadsnämndens överklagande ska behandlas som om det har kommit in till länsstyrelsen i rätt tid.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen återställer den försuttna tiden för att överklaga Länsstyrelsen i Skåne läns beslut den 19 maj 2016.

I avgörandet deltog justitieråden Almgren, Ståhl och Classon. Föredragande var justitiesekreteraren Malin Bergström.

_______________________________________