HFD 2018 not 7

Dom den 27 februari 2018 i mål 5561-17

Kammarrätten i Jönköping

Bakgrund

T.J. begärde hos Kammarrätten i Jönköping att få ta del av en fullständig förteckning över filerna i den ”hemkatalog” eller motsvarande som kammarrättspresidenten har i sin tjänstedator.

Kammarrätten avslog begäran med motiveringen att hemkatalogen inte kunde anses upprättad och därför inte utgjorde en allmän handling.

Yrkanden m.m.

T.J. yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ska undanröja kammarrättens beslut och förklara att han har rätt att ta del av handlingen. Han anför bl.a. att handlingen, på samma sätt som e-postloggar, måste anses upprättad enligt 2 kap. 7 § andra stycket 1 tryckfrihetsförordningen.

Skälen för avgörandet

Rättslig reglering

En handling anses enligt 2 kap. 7 § första stycket tryckfrihetsförordningen upprättad hos en myndighet när den har expedierats. Enligt samma bestämmelse gäller att en handling som inte har expedierats ändå anses upprättad när det ärende till vilket den hänför sig har slutbehandlats hos myndigheten eller, om handlingen inte hänför sig till visst ärende, när den har justerats av myndigheten eller på annat sätt färdigställts.

Enligt 2 kap. 7 § andra stycket 1 tryckfrihetsförordningen gäller emellertid att handling anses upprättad, vad avser diarier, journaler och sådana register eller andra förteckningar som förs fortlöpande, när handlingen har färdigställts för anteckning eller införing.

Högsta förvaltningsdomstolens bedömning

En hemkatalog utgör inte ett diarium eller en journal. Frågan är då om den är att betrakta som ett register eller en förteckning som förs fortlöpande.

En hemkatalog är ett personligt lagringsutrymme som en myndighet tillhandahåller en anställd. Hemkatalogen uppdateras kontinuerligt allteftersom den används men dess systematik skapas av den anställde och är varken förutbestämd eller automatisk (jfr RÅ 1998 ref. 44 och 1999 ref. 18 II).

Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening är en hemkatalog inte att betrakta som ett register eller en förteckning som förs fortlöpande i den mening som avses i 2 kap. 7 § andra stycket 1 tryckfrihetsförordningen (jfr HFD 2015 ref. 4). Överklagandet ska därmed avslås.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen avslår överklagandet.

I avgörandet deltog justitieråden Melin, Knutsson och Svahn Starrsjö. Föredragande var justitiesekreteraren Ia Hamlin.

_______________________________________

Kammarrätten i Jönköping (2017-09-22, Löfgren):

Kammarrätten konstaterar inledningsvis att den aktuella hemkatalogen utgör en handling enligt 2 kap. 3 § TF och att den förvaras hos kammarrätten. För att handlingen ska vara allmän krävs förutom att den förvaras hos myndigheten att handlingen enligt 2 kap. 6 eller 7 § TF är att anse som inkommen till eller upprättad hos myndigheten. Hemmakatalogen har inte inkommit till kammarrätten. Frågan är då om den aktuella hemmakatalogen kan anses upprättad hos kammarrätten.

Så är enligt 2 kap. 7 § första stycket TF fallet när handlingar har expedierats, när det ärende de hänför sig till har slutbehandlats eller – om handlingar saknar ärendeanknytning – när de har färdigställts. I ärendet föreligger inte någon av dessa situationer. Eftersom hemmakatalogen inte utgör något diarium eller någon journal återstår att pröva om den aktuella hemmakatalogen kan anses som ett register eller annan förteckning som föres fortlöpande. Om den gör det så anses hemmakatalogen upprättad när handlingen har färdigställts för anteckning eller införing.

En hemmakatalog utgör ett personligt lagringsutrymme som myndigheten tillhandahåller en anställd. Av praxis framgår att e-postloggar och s.k. historikfiler där en registrering av händelser sker vartefter de inträffar har bedömts utgöra fortlöpande förda förteckningar (RÅ 1998 ref. 44 och RÅ 1999 ref. 18 II). En hemmakatalog kan däremot inte anses utgöra ett register eller en förteckning som förs fortlöpande (jfr HFD 2015 ref. 4). Begäran om att få ta del av den aktuella hemmakatalogen ska därför avslås. – Kammarrätten avslår T.J:s begäran om att få ta del av en fullständig förteckning över filerna i presidenten M.D:s hemkatalog eller motsvarande som finns på hennes tjänstedator.