HFD 2020 not 28

Dom den 4 juni 2020 i mål 54-20

Bakgrund

1. Mervärdesskatt tas som huvudregel ut med en skattesats om 25 procent. För tjänster som avser personbefordran gäller dock en lägre skattesats om 6 procent.

2. VOI Technology AB tillhandahåller elsparkcyklar som kan användas för förflyttning inom vissa områden. Kunden får tillgång till en elsparkcykel genom att först ladda ned en app till mobiltelefonen och skapa ett användarkonto. Appen visar var det finns fordon tillgängliga. Kunden får sedan söka upp ett fordon och skanna in den QR-kod som finns på detta. Därefter kan kunden använda fordonet för att transportera sig från en plats till en annan, där fordonet lämnas. Genom skanningen av QR-koden debiteras kunden en fast avgift. Efter avslutad användning debiteras kunden ytterligare en avgift som baseras på den tid som fordonet har varit tillgängligt för kunden.

3. Bolaget ansökte om förhandsbesked för att få veta om bolagets tjänst avser sådan personbefordran som omfattas av reducerad skattesats.

4. Skatterättsnämnden konstaterade att bolaget inte åtar sig att transportera kunden från en plats till en annan utan erbjuder ett fordon som kunden kan hyra för att själv transportera sig. Enligt nämnden är det därmed inte fråga om personbefordran utan om uthyrning av transportmedel och tjänsten omfattas därför av en skattesats om 25 procent.

Yrkanden m.m.

5. VOI Technology AB yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ska ändra Skatterättsnämndens förhandsbesked och förklara att bolagets tjänst omfattas av den lägre skattesats som gäller för personbefordran.

6. Skatteverket anser att förhandsbeskedet ska fastställas.

Skälen för avgörandet

7. Enligt 7 kap. 1 § första stycket mervärdesskattelagen (1994:200) tas skatt ut med 25 procent av beskattningsunderlaget om inte annat följer av andra eller tredje stycket. I tredje stycket 12 anges att skatten tas ut med 6 procent av beskattningsunderlaget för personbefordran utom sådan befordran där resemomentet är av underordnad betydelse.

8. Mervärdesskattelagens bestämmelse om reducerad skattesats för personbefordran grundas på artikel 98.2 i mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG) och punkt 5 i bilaga III till direktivet. Enligt dessa bestämmelser får medlemsstaterna tillämpa en reducerad skattesats på tjänster i form av persontransporter och medfört bagage. Av EU-domstolens praxis följer att begreppet ”persontransporter och medfört bagage”, eftersom det ingår i en undantagsbestämmelse, ska tolkas restriktivt och i enlighet med sin vanliga betydelse (Kommissionen mot Spanien, C-83/99, EU:C:2001:31, punkterna 19 och 20).

9. Av bolagets beskrivning av den aktuella tjänsten framgår klart att bolaget endast tillhandahåller ett fordon som kunden kan använda för att själv transportera sig. Bolaget ombesörjer alltså inte transporten som sådan. Tjänsten avser således uthyrning av transportmedel och inte personbefordran. Skatterättsnämndens förhandsbesked ska därför fastställas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Ståhl, Bull, Anderson och Jönsson. Föredragande var justitiesekreteraren Monika Knutsson.

______________________________

Skatterättsnämnden (2019-12-10, Harmsen Hogendoorn, ordförande, Pettersson , Bohlin , Fored, Olsson, Sandberg Nilsson och Tunudd):

Förhandsbesked

VOI Technology AB:s (bolagets) uthyrning av scootrar omfattas av skattesatsen 25 procent.

Skatterättsnämndens bedömning

Frågan är vilken skattesats som ska tillämpas på Bolagets tillhandahållande.

Bolagets tillhandahållande består i att ställa eldrivna scootrar till kunders förfogande på olika platser. Kunden kan via mobilappen hyra och starta scootern. Därefter kan kunden köra scootern och förflytta sig från en plats till en annan.

Enligt Skatterättsnämndens mening är Bolagets tillhandahållande inte en tjänst avseende persontransport. Bolaget åtar sig inte att transportera kunden från en plats till en annan utan erbjuder ett fordon som kunden kan hyra för att själv transportera sig. Eftersom det inte är fråga om personbefordran enligt ML eller persontransport enligt mervärdesskattedirektivet utan snarare uthyrning av transportmedel, saknas anledning att göra en jämförelse enligt skatteneutralitetsprincipen med tjänster inom kategorin persontransport.