NJA 2004 not 80

Säve Hyrmaskiner Norden Aktiebolag (Säve) mot J.W. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om fordran på grund av borgen.

Den 22:a. 80.(Ö 429-04) Säve Hyrmaskiner Norden Aktiebolag (Säve) mot J.W. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om fordran på grund av borgen.

I mål angående fordran på grund av borgen mellan Säve och J.W. vidHelsingborgs tingsrättyrkade bolaget att J.W. skulle förpliktas att till bolaget betala vissa närmare angivna belopp.

J.W. bestred yrkandet på den grunden att omständigheterna kring borgensavtalets tillkomst varit sådana att avtalet var ogiltigt eller utan verkan genom att han tvingats eller i vart fall av omständigheterna känt sig tvingad att skriva på den generella borgen.Tingsrätten,som fann att omständigheterna var sådana att borgensavtalet med stöd av 36 § avtalslagen såsom oskäligt borde lämnas utan avseende, ogillade genom domden 12 juni 2003 käromålet.

Sedan Säve överklagat domen iSvea hovrättmeddelade hovrätteni beslutden 22 december 2003 inte prövningstillstånd.

Bolaget fick i HD anses ha yrkat att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten. J.W. bestred ändring.

HD, beslutpå förslag av föredraganden. Skäl.Säves talan vid tingsrätten avsåg infriande av ett borgensåtagande, som J.W. hade ingått för Q Building & Coordination Aktiebolags samtliga förpliktelser gentemot Säve. Till stöd för sitt bestridande anförde J.W. i första hand att åtagandet saknade verkan enligt 29 eller 33 § avtalslagen.

Tingsrätten bedömde att borgensavtalet inte hade framkallats av något sådant rättsstridigt tvång som avses i 29 § avtalslagen. Däremot fann tingsrätten att omständigheterna vid avtalets tillkomst var sådana att detta, med stöd av 36 § samma lag, borde lämnas utan avseende och ogillade därför käromålet.

Av rättspraxis framgår inte tydligt vilken betydelse som skall tillmätas förhållandena vid ett avtals ingående i en situation som den som tingsrätten haft att bedöma i föreliggande fall. Det får därför anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt. Vid detta förhållande skall tillstånd till målets prövning i hovrätten meddelas med stöd av 49 kap. 14 § 1 RB.

Avgörande.Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.