NJA 2009 not 9

Carbaque International Aktiebolag (Carbaque) mot Fabryka Wyrobów Lnianych Swiebodzice Sp. Z.o.o. (Fabryka Wyrobów) angående verkställighet av utländsk skiljedom.

Den 24:e. 9. (Ö 4595-08) Carbaque International Aktiebolag (Carbaque) mot Fabryka Wyrobów Lnianych Swiebodzice Sp. Z.o.o. (Fabryka Wyrobów) angående verkställighet av utländsk skiljedom.

Fabryka Wyrobów ansökte i Svea hovrätt om att hovrätten skulle förklara en av skiljedomstolen vid Polska Handelskammaren, Warszawa, den 25 november 2002 meddelad skiljedom mellan Fabryka Wyrobów och Carbaque verkställbar i Sverige. Carbaque bestred ansökan och anförde i huvudsak följande. Fabryka Wyrobów har inte respekterat ett agentavtal mellan Carbaque och Fabryka Wyrobów utan sagt upp avtalet den 11 september 2001. Skiljedomstolen har inte utan gällande avtal varit behörigt att pröva tvisten. Carbaque åberopade visst skriftligt material.

Hovrätten anförde i beslut den 8 oktober 2008. Skäl. Enligt 53 § lagen (1999:116) om skiljeförfarande ska en utländsk skiljedom, som grundar sig på ett skiljeavtal, erkännas och verkställas i Sverige, om inte något annat följer av 54–60 §§.

I Polska Handelskammarens skiljedom den 25 november 2002 anges att ”på grundval av anteckningen av den 13 november 2000 om skiljedomstolens behörighet gjord i agentavtalet av samma datum beslutar skiljedomstolen följande…”. Skiljedomstolen har normalt sett de bästa förutsättningarna att pröva sin egen behörighet (se NJA 2003 s. 379). Det finns mot bakgrund av det material som givits in i ärendet anledning att utgå från att den tolkning och bevisvärdering som skiljedomstolen gjort i behörighetsfrågan varit riktig.

Om verkställighet trots detta ska vägras åligger det Carbaque att visa att skiljedomstolens avgörande varit felaktigt i denna del. Hovrätten finner inte att Carbaque visat att förhållanden föreligger som kan utgöra sådant hinder mot verkställighet som avses i 54 § lagen om skiljeförfarande. Hovrätten finner inte heller att något sådant hinder mot verkställighet som avses i 55 § lagen om skiljeförfarande föreligger. Inte heller i övrigt finns det enligt hovrättens mening något hinder mot verkställighet av skiljedomen. Fabryka Wyrobóws ansökan ska därför bifallas.

Avgörande. Hovrätten förklarar att den av skiljedomstolen vid Polska Handelskammaren, Warszawa den 25 november 2002 meddelade skiljedomen mellan Fabryka Wyrobów Lnianych Swiebodzice Sp. Z.o.o. och Carbaque International AB får verkställas som en svensk domstols lagakraftägande dom.

Carbaque yrkade att HD med ändring av hovrättens beslut skulle förklara att den polska skiljedomen av den 25 november 2002 inte är verkställbar i Sverige.

HD, beslut på förslag av föredraganden. HD fastställer hovrättens beslut.