NJA 2010 not 46

T.L. mot J.A. angående tillstånd till prövning av mål om förordnande av bodelningsförrättare.

Den 5:e. 46. (Ö 4736-10) T.L. mot J.A. angående tillstånd till prövning av mål om förordnande av bodelningsförrättare.

T.L. begärde vid Luleå tingsrätt att en bodelningsförrättare skulle förordnas för att förrätta bodelning mellan henne och hennes tidigare make J.A. Hon gjorde gällande att det bodelningsavtal som undertecknats av parterna endast var partiellt och inte omfattade all egendom i boet. I beslut den 3 september 2010 lämnade tingsrätten hennes begäran utan bifall.

T.L. överklagade beslutet till Hovrätten för Övre Norrland , som i beslut den 27 september 2010 inte meddelade prövningstillstånd.

T.L. yrkade att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten.

HD, beslut. HD har i rättsfallet NJA 1997 s. 166 uttalat att bodelningsförrättare på makes ansökan ska förordnas utan prövning av frågan om bodelning är behövlig. Om däremot en formenlig bodelning anses ha skett ska bodelningsförrättare i enlighet med vad som uttalas i rättsfallet NJA 1994 s. 265 inte förordnas.

Det saknas vägledande praxis från HD i frågan om bodelningsförrättare ska förordnas när makar undertecknat ett bodelningsavtal, men ena maken gör gällande att all egendom i boet inte har omfattats av avtalet. Det är därför av vikt för ledning av rättstillämpningen att målet prövas av högre rätt.

Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.