NJA 2010 not 54

S.Y. mot T.E. angående tjänstefel.

54. (B 4108-09) S.Y. mot T.E. angående tjänstefel.

S.Y. ansökte hos Skaraborgs tingsrätt om stämning å C.E. och S.H.P., handläggare vid Länsstyrelsens trafikenhet i Mariestad, och yrkade ansvar för tjänstefel. Den 17 juni 2009 ogillade tingsrätten (rådmannen T.E.) åtalet genom dom i mål B 3865-09.

S.Y. ansökte i Göta hovrätt om stämning å T.E. och yrkade ansvar för tjänstefel och åberopade i huvudsak följande. T.E. har uppsåtligen åsidosatt vad som vid myndighetsutövning gäller för uppgiften som domare vid Skaraborgs tingsrätt genom att i strid mot 30 kap. 2 § 2 st. RB inte grunda domen på vad handlingarna i målet innehåller utan felaktigt på andra omständigheter. T.E. har därigenom allvarligt missbrukat sin ställning som domare genom att verka som C.E:s och S.H.P:s ombud i målet vilket medfört allvarligt förfång för S.Y.

Hovrätten anförde i dom den 7 augusti 2009. Domskäl . Riksåklagaren har den 15 juli 2009 beslutat att inte inleda förundersökning med anledning av S.Y:s anmälan rörande tjänstefel.

Enligt hovrättens mening kan T.E:s handlande inte föranleda ansvar för tjänstefel. S.Y:s talan är uppenbart ogrundad. Hovrätten meddelar därför med stöd av 47 kap. 5 § RB dom utan att stämning utfärdas.

Domslut

Domslut. Åtalet ogillas.

S.Y. yrkade att HD skulle undanröja hovrättens dom och återförvisa målet till hovrätten för ny handläggning.

HD, dom. S.Y:s överklagande är uppenbart ogrundat. Dom ska därför meddelas genast (jfr NJA 1986 s. 117).

HD avslår överklagandet.