NJA 2011 not 38

W.Z. mot P.Z. angående verkställighet av utländsk dom angående underhållsskyldighet.

Den 7:e. 38. (Ö 135-11) W.Z. mot P.Z. angående verkställighet av utländsk dom angående underhållsskyldighet.

W.Z. ansökte i Svea hovrätt om att hovrätten skulle förklara den av distriktsdomstolen i Lublin, Polen, den 7 september 1999, meddelade tredskodomen i mål nr VI RC 1098/99, verkställbar i Sverige.

I beslut den 13 december 2010 anförde hovrätten . Skäl . Av handlingarna i målet framgår att försändelsen till P.Z. med avskrift av stämningsansökan och kallelse till domstolsförhandlingen vid upprepade tillfällen kommit tillbaka till domstolen i Lublin med anteckningen ”retur – försändelsen har inte hämtats i föreskriven tid”. P.Z. hade således inte tagit del av innehållet i kärandens talan innan den aktuella tredskodomen meddelades. Enligt uppgift från Försäkringskassan används i Polen ett förfarande där en tredskodom kan meddelas efter att domstolen vid tre tillfällen sökt delge svaranden utan att lyckas.

Enligt lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet gäller ett sådant avgörande från en fördragsslutande stat även här i riket om vissa villkor är uppfyllda. Erkännande och verkställighet kan enligt 4 § 1 st. 1 i lagen vägras om erkännande eller verkställande av avgörandet är uppenbart oförenligt med grunderna för rättsordningen här i riket. I 4 § 2 st. samma lag stadgas att ett avgörande mot utebliven svarande gäller endast om stämning med underrättelse om det väsentliga innehållet i kärandens talan har delgivits svaranden enligt föreskrifterna i den stat där avgörandet har meddelats.

I detta fall synes en delgivningsform som inte förutsätter någon faktisk upplysning om handlingarnas innehåll eller ens deras existens ha tillämpats inför meddelandet av tredskodomen. En sådan delgivningsform kan närmast beskrivas som fiktiv (jfr prop. 1975/76:98 s. 14). Då P.Z. inte fått del av stämning och kallelse till förhandling har han inte fått en reell chans att gå i svaromål. Vid dessa omständigheter föreligger hinder mot att förklara den aktuella domen verkställbar även om förfarandet skulle stå i överensstämmelse med polsk rätt (se NJA 2008 s. 873 med vidare hänvisningar). W.Z:s ansökan ska därför avslås.

Avgörande . Hovrätten avslår W.Z:s ansökan om verkställbarhetsförklaring beträffande den av distriktsdomstolen i Lublin, Polen, den 7 september 1999, meddelade tredskodomen.

W.Z. yrkade att HD skulle bifalla hans ansökan om att tredskodomen ska förklaras verkställbar i Sverige.

Föredraganden föreslog att HD skulle meddela följande beslut . Skäl. Utgångspunkten enligt 2 § lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet (erkännandelagen) är att den aktuella tredskodomen från Distriktsdomstolen i Lublin gäller även här i riket. Verkställighet av domen kan dock vägras om någon i lagens 4 § angiven omständighet föreligger.

Enligt 4 § 2 st. erkännandelagen gäller ett avgörande mot utebliven svarande endast om stämning med underrättelse om det väsentliga innehållet i kärandens talan har delgivits svaranden enligt föreskrifterna i den stat, där avgörandet har meddelats, och denne med hänsyn till omständigheterna har haft tillräcklig tid för att svara i saken. I förarbetena anges att svaranden måste ha fått en reell chans att gå i svaromål och att avsikten med bestämmelsen är att göra det möjligt att vägra att godta fiktiva delgivningsformer (prop. 1975/76:98 s. 14).

Försändelserna till P.Z. från Distriktsdomstolen i Lublin, innehållande stämningsansökan och kallelse till förhandling, kom i retur till domstolen med uppgift från det polska postväsendet att de inte avhämtats. P.Z. har sålunda inte fått del av stämningsansökan och har därmed inte heller haft en reell chans att gå i svaromål. Att förutsättningarna för att meddela tredskodom mot honom trots detta föreligger enligt polsk rätt, vilket framgår av en till överklagandet bifogad skrivelse från Distriktsdomstolen i Lublin, föranleder inte att sådan tredskodom blir gällande här i riket. Som hovrätten funnit ska ansökan om verkställighet av domen därför avslås.

Avgörande . Se HD.

Domslut

HD:s avgörande . HD fastställer hovrättens beslut (jfr NJA 2009 N 62).