NJA 2017 not 2

Överklagande av P.E. angående utlämnande av allmän handling.

Den 8 :e. 2 . (Ö 412-17) Överklagande av P.E. angående utlämnande av allmän handling.

P.E. begärde i Hovrätten för Västra Sverige att få kopior av allmänna handlingar. Han begärde vidare att handlingarna skulle skickas till honom per post och att betalning skulle ske efter fakturering. För sådant betalningssätt fordrade hovrätten P.E:s personnummer, något han vägrade ange. Hovrätten upplyste honom om att betalning även kan ske kontant eller genom kortbetalning vid besök hos domstolen eller via postförsändelse. P.E. godtog inte dessa andra sätt att betala.

Hovrätten avslog i beslut den 29 december 2016 P.E:s begäran om utlämnande av kopior av allmänna handlingar. Som skäl för beslutet anförde hovrätten att P.E. inte har godtagit att betala för de begärda handlingarna på annat sätt än efter fakturering och att hans vägran att lämna uppgift om sitt personnummer får till följd att hans begäran om utlämnande avslås.

P.E. överklagade beslutet och yrkade att hans begäran om att få kopior av handlingarna skulle beviljas och betalning ske efter fakturering utan att han måste ange sitt personnummer.

HD, beslut: Skäl. En allmän handling som får lämnas ut ska enligt 2 kap. 12 § 1 st. TF tillhandahållas på stället. Den som önskar ta del av sådan handling har även rätt att mot fastställd avgift få en avskrift eller en kopia av handlingen (13 § 1 st.). För att ett beslut ska vara överklagbart krävs det att beslutet inskränker sökandens rätt att få del av handlingen enligt vad som framgår av 15 § 1 st. och 6 kap. 7 § 1 st. offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Av handlingarna i målet framgår att P.E. har getts möjlighet att ta del av handlingarna mot fastställd avgift. Det överklagade beslutet inskränker således inte hans rätt att ta del av allmänna handlingar i den ordning som föreskrivs i TF. Beslutet går därför inte att överklaga till HD.

Beslut. HD avvisar P.E:s överklagande.