JK 6966-05-30

Allmänt åtal för grovt förtal mot Expressens ansvarige utgivare

Justitiekanslerns beslut 

Åtal skall väckas mot OS, Stockholm, med yrkande om ansvar för tryck- respektive yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. 

Justitiekanslern uppdrar åt chefsåklagaren TH, Västerorts åklagarkammare i Stockholm, att utföra åtalet vid Stockholms tingsrätt. 

Justitiekanslern beslöt den 21 december 2005 att inleda förundersökning rörande misstanke om tryckfrihetsbrottet förtal alternativt grovt förtal med anledning av uppgifter som den 15 december 2005 hade publicerats i en löpsedel för tidningen Expressen liksom i tidningen. Justitiekanslern uppdrog den 22 december 2005 åt chefsåklagaren TH vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm att ombesörja att förundersökningen verkställdes och att redovisa resultatet av denna hit. 

I ett beslut den 3 februari 2006 beslutade Justitiekanslern också att inleda förundersökning rörande misstanke om yttrandefrihetsbrottet förtal alternativt grovt förtal med anledning av innehållet i en artikel som hade publicerats i Expressens nätupplaga Expressen.se den 15 december 2005. 

TH har nu överlämnat protokoll över den genomförda förundersökningen. 

OS har, genom advokaten PD, begärt att förundersökningen skall kompletteras på visst sätt. 

Jag anser det inte påkallat att vidta någon ytterligare förundersökningsåtgärd i ärendet. 

MP har angett brotten till åtal. Åtal är av särskilda skäl påkallat ur allmän synpunkt. 9 kap. 4 § tryckfrihetsförordningen respektive 7 kap. 1 § yttrandefrihetsgrundlagen samt 5 kap. 5 § första stycket brottsbalken

Jag finner att åtal skall väckas mot OS i enlighet med vad som närmare anges i en denna dag upprättad stämningsansökan.